Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντισυνταγματικό το κινηματογραφικό νομοσχέδιο

«Ασυμβίβαστο» με το Ελληνικό Σύνταγμα είναι το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για τον κινηματογράφο, όπως γνωμοδότησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Παπαδημητρίου, στον οποίο απευθύνθηκαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο για τη διάδοση της μικρού μήκους ταινίας - «μικρό».

Ο καθηγητής σημειώνει ότι από τις βασικές επιλογές του νομοσχεδίου - δηλαδή τη σύσταση ανωνύμων εταιριών - προκύπτει ότι «δε συμβιβάζεται εν πρώτοις με το άρθρο 5 παρ. 1» του Συντάγματος. «Η διάταξη αυτή επιβάλλει τη συμμετοχή όλων και πολύ περισσότερο, βέβαια, των άμεσα ενδιαφερομένων, στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Στην περίπτωση που εξετάζουμε θα έπρεπε στα όργανα των εταιριών να συμμετέχουν προπάντων εκπρόσωποι των κινηματογραφικών ενώσεων και όχι, όπως συμβαίνει στο νομοσχέδιο, μόνο πρόσωπα, τα οποία διορίζει κατ' απόλυτη διακριτική ευχέρεια ο υπουργός Πολιτισμού».

Επιπλέον, «η εν λόγω επιλογή είναι ιδίως αντίθετη προς τη συνταγματική προστασία της τέχνης, αφού αυτή επιβάλλει την ισόρροπη συνάρθρωση των δύο βάθρων της, δηλαδή αφ' ενός της ελευθερίας της τέχνης και αφ' ετέρου της θεσμικής εγγύησής της». Ετσι, ο νομοθέτης οφείλει «να μην υποβάλει άμεσα ή έμμεσα, σε υπέρμετρο κρατικό έλεγχο τους θεσμούς που καλούνται να λειτουργήσουν ως εγγύηση της ελευθερίας της τέχνης (...). Με δύο λόγια, η θεσμική εγγύηση της τέχνης υπάρχει κατά το Σύνταγμα όχι ως αυτοσκοπός, αλλά για τη διασφάλιση της ελευθερίας της τέχνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ