Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Εβαλαν «μπρος» τη διάλυσή της

Η κυβέρνηση με τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία προχωρά στην κατάργηση της ενιαίας και δημόσιας ΥΠΑ

Στην κατάργηση της ενιαίας και δημόσιας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όπως ορίζουν οδηγίες των Βρυξελλών, προχωρά η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Η προς ψήφιση τροπολογία προβλέπει την ίδρυση «Εθνικής Εποπτικής Αρχής», ανεξάρτητης από τους φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Ο ρόλος της θα είναι ρυθμιστικός - εποπτικός για την εναέρια κυκλοφορία και σύμφωνος με όσα διαλαμβάνουν κοινοτικές οδηγίες για τον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό» (ΕΕΟ) και την οργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, «βάσει των νόμων της αγοράς» (κανονισμός ΕΚ 550/2004). Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, που αφορά και τα έσοδα από τα τέλη υπερπτήσης, θα αποτελεί αυτόνομο φορέα, η διαχείριση του οποίου εν καιρώ θα εκχωρηθεί σε ανώνυμη εταιρία, ώστε να αποφέρει κέρδη για τους κερδοσκόπους. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η γερμανική DFS, που ξεκίνησε (όπως και όλοι οι πάροχοι αεροναυτιλίας στην ΕΕ) ως δημόσιος φορέας και η γερμανική κυβέρνηση πούλησε το 75%. Σειρά τώρα έχει και ο γαλλικός πάροχος DSNA.

Επισημαίνεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε με τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), παρά και ενάντια στις ομόφωνες αποφάσεις όλων των συνεδρίων της Ομοσπονδίας!

Οι θιασώτες της πολιτικής κυβέρνησης - Βρυξελλών ισχυρίζονται ότι η προωθούμενη ρύθμιση δεν επιφέρει ιδιωτικοποίηση, αφού η ΕΕ δεν επιβάλει παραχώρηση του τομέα παροχής υπηρεσιών σε ιδιώτες. Πρόκειται φυσικά για ψευδή ισχυρισμό, καθώς ο κανονισμός 549/2004 ορίζει με σαφήνεια, λειτουργία «βάσει των όρων της αγοράς».

Η προώθηση της πολιτικής του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού», σημαίνει: Απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και άλλων προσοδοφόρων τομέων της ΥΠΑ, αλλαγή εργασιακών σχέσεων και μείωση θέσεων εργασίας, αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των πτήσεων, αλλά και στη λαϊκή οικογένεια σε ό,τι αφορά το δικαίωμά της να είναι χρήστης των αερομεταφορών.

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΥΠΑ (ΕΣΚ) είναι αντίθετη στη δημιουργία του ΕΕΟ, θεωρώντας ότι ο εθνικός εναέριος χώρος (FIR) δεν πρέπει να καταστεί μέρος του ιμπεριαλιστικού εναέριου χώρου της ΕΕ, αλλά να παραμείνει στην αποκλειστική κυριότητα του ελληνικού κράτους για διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, όπως και της αποτελεσματικής ασφάλειας πτήσεων. Η ΕΣΚ τάσσεται υπέρ της ενιαίας και δημόσιας ΥΠΑ, ενταγμένης σε ένα δημόσιο φορέα αερομεταφορών, με αναβαθμισμένες, ασφαλείς και φτηνές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, κάτω από λαϊκό κοινωνικό έλεγχο.

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση με τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους σε ό,τι συμβαίνει στην ΥΠΑ, αλλά και γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό, τους καλεί να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη και στην πορεία που θα επακολουθήσει στα γραφεία της ΕΕ ενάντια στην πολιτική της και στην οδηγία «Μπολκεστάιν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ