Κυριακή 19 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αναγκαιότητα της λαϊκής εξουσίας

Εκτός από τα προβλήματα στην πτηνοτροφική παραγωγή, η γρίπη των πτηνών, ιδίως στην περίπτωση μετάλλαξης του υπεύθυνου ιού, αναδεικνύει επίσης το τεράστιο πρόβλημα της προστασίας της υγείας της εργατικής τάξης και των λαών παγκοσμίως και φυσικά και της χώρας μας.

Γίνεται φανερό ότι οι όροι ύπαρξης και διατήρησης του καπιταλισμού δεν επιτρέπουν, αδυνατούν, να εξασφαλίσουν πραγματικούς όρους πρόληψης των ασθενειών και προστασία της Παγκόσμιας Υγείας. Η πρόληψη και η προστασία της δημόσιας υγείας έχουν περιορισμένα όρια εφαρμογής όσο δεν αγγίζουν τους όρους διαβίωσης και εργασίας, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αποτελούν ουσιαστικά διαχείριση των προβλημάτων Δημόσιας Υγείας για να μη γίνουν ανεξέλεγκτα. Υπάρχει αντικειμενικά ασυμβατότητα του σημερινού συστήματος με το αίτημα να προστατευτεί ολόπλευρα η υγεία των λαών.

Η ουσιαστική προστασία της Δημόσιας Υγείας σε κάθε χώρα, αλλά και παγκοσμίως (με το συντονισμό και την πραγματική και ισότιμη συνεργασία) απαιτεί κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή, έρευνα και χρήση της τεχνολογίας που να αξιοποιούνται προς όφελος των αναγκών του ανθρώπου. Απαιτεί η υγεία να μη θεωρείται εμπόρευμα. Οσο τα παραπάνω ανήκουν στα μονοπώλια η παγκόσμια υγεία θα κινδυνεύει από τη μία ή την άλλη ασθένεια (SARS, φυματίωση, aids), από τη μία ή άλλη καταστροφή (σεισμοί, πλημμύρες, τυφώνες).

Στη χώρα μας, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, η αναγκαιότητα συσπείρωσης της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, που θα διεκδικεί την εξουσία, αποτελεί σημαντικό όρο για την αποτελεσματικότητα του αγώνα, για βελτίωση των συνθηκών ζωής, για ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας.

Και από τη γρίπη των πτηνών αναδεικνύεται η επικαιρότητα και αναγκαιότητα της λαϊκής εξουσίας και κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με κοινωνικό έλεγχο, που αποτελούν τους απαραίτητους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς όρους για έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας, του ζωικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ