Κυριακή 19 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Στόχος το λαϊκό κίνημα

Οι υποκλοπές στα τηλέφωνα ένα μόνο τμήμα του αντιδραστικού πλέγματος καταστολής που διαμορφώθηκε στην ΕΕ

Την Τετάρτη η αμερικάνικη εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε ότι 325.000 άνθρωποι είναι φακελωμένοι - και παρακολουθούνται ως ύποπτοι τρομοκρατίας - στο αμερικανικό «Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας» (NTCC). Για τον καταρτισμό της λίστας εργάζονται καθημερινά 5.000 «αναλυτές» που επεξεργάζονται πληροφορίες και στοιχεία 15 διαφορετικών υπηρεσιών ασφαλείας, κατανεμημένα σε 26 βάσεις δεδομένων.

Το NTCC αποτελεί την «ομπρέλα» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Αρχές 2004 η λίστα με όσους παρακολουθούσε αριθμούσε «μόλις» 75.000 άτομα. Το νούμερο σε δυο χρόνια τετραπλασιάστηκε, με την πλειονότητα των ανθρώπων - στόχων παρακολούθησης να διαμένουν εκτός ΗΠΑ και να μην είναι Αμερικανοί πολίτες. Γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ διενεργούν παρακολουθήσεις ανθρώπων άλλων χωρών μέσα στις ίδιες τις χώρες τους, στο όνομα του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού πολέμου, ή του δόγματός τους περί προστασίας ή επιβολής - σε όποια χώρα κατά τις ΗΠΑ δεν υπάρχει - της «δημοκρατίας». Δηλαδή, έχουμε μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο όνομα της υπεράσπισης των μονοπωλίων. Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που ενεργούν κατ' αυτό τον τρόπο. Τα ίδια κάνουν και άλλα κράτη, π.χ. της ΕΕ όπως η Βρετανία.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, η υπόθεση με τις τηλεφωνικές υποκλοπές μέσω του δικτύου της VODAFONE εκφυλίζεται σε μια αστυνομικού περιεχομένου υπόθεση, προφανώς για να συγκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ως συνήθως βρίσκουν τρόπο να αποπροσανατολίζουν το λαό ιδιαίτερα για τέτοια ζητήματα, κάνοντας τάχα πως συγκρούονται, οι μεν υποστηρίζοντας ότι αποκάλυψαν τις παρακολουθήσεις και οι δε ότι δεν ενημερώθηκαν.

Ωστόσο, τα γεγονότα δείχνουν ότι και τα δύο αυτά κόμματα έχουν σοβαρότατες ευθύνες και σε αυτό το ζήτημα. Με το νομικό πλαίσιο που ψήφισαν και εφαρμόζουν, αλλά και με τις συμφωνίες που υπέγραψαν με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, παραβιάζουν ασύστολα τις κάθε είδους επικοινωνίες.

Παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ψήφισε το σχετικό νόμο 2225/1994 και τον συμπλήρωσε με το Ν. 3115/2003, ενώ η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ τον εφαρμόζει απρόσκοπτα. Εξέδωσε μάλιστα το ΠΔ 47/2005, το οποίο χρειαζόταν βάσει της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 9 του Ν. 3115/2003.

Για να μη μιλάμε με νούμερα, με την ισχύουσα νομοθεσία, μέσω των επικίνδυνα αόριστων νομικών εννοιών της «εθνικής ασφάλειας» και της «δημόσιας τάξης», δίνεται δυνατότητα για αθρόες, νομότυπες και ουσιαστικά ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις. Κάτω μάλιστα από τον όρο «ειδικές περιστάσεις εθνικής ασφάλειας» του άρθρου 3 παρ. 2 του Ν. 2225/1994 μπορεί να παρακολουθούνται για αόριστη χρονική διάρκεια τα τηλέφωνα και οι επικοινωνίες απεριόριστου αριθμού προσώπων.

Οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών στη χώρα μας επεκτάθηκαν ακόμη περισσότερο με το άρθρο 9 του Ν. 2928/2001 (τρομονόμος) και το αντίστοιχο άρθρο του Ν. 3251/2004 (ευρωτρομονόμος), που δίνουν τη δυνατότητα για άρση του απορρήτου με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Οι νόμοι αυτοί ψηφίστηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, οι προαναφερόμενες δυνατότητες ενισχύονται και από το γεγονός ότι κατά κανόνα, με βάση το νόμο, ένα μόνο πρόσωπο, ο εισαγγελέας Εφετών, αποφασίζει για την άρση του απορρήτου.

Ευρωκοριοί

Αντίστοιχες επικίνδυνα γενικόλογες διατάξεις περί εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης υπάρχουν και στην ισχύουσα μέχρι σήμερα Οδηγία της ΕΕ 2002/58/ΕΚ. Δεν πρόλαβε ακόμα να γίνει εθνική νομοθεσία καθώς βρίσκεται υπό τελική έγκριση η νέα Οδηγία της ΕΕ, η οποία δίνει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για παρακολούθηση των επικοινωνιών.

Η τελευταία αυτή Οδηγία εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβρη από το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών με τη συνυπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης και τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία την υπερψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Οδηγία επιτρέπει την καταγραφή των στοιχείων και της κίνησης όλων των κλήσεων και επικοινωνιών, τη διατήρηση για χρόνια αυτών των δεδομένων. Επιπρόσθετα, δεν πείθει η «διαβεβαίωση» ότι θα διατηρούνται μόνο αυτά τα στοιχεία και όχι και το περιεχόμενο των επικοινωνιών.

Πλέον ουδείς λογικός μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε όλη την ΕΕ δρα ένα πολύμορφο και πολυπλόκαμο δίκτυο παρακολούθησης υπόπτων. Το δίκτυο αυτό συμπληρώνεται από τις Συνθήκες της Σένγκεν, της Γιουροπόλ, της Γιουροτζάστ. Από τις παρακολουθήσεις που προβλέπουν και το φακέλωμα σε υπερσύγχρονες βάσεις δεδομένων. Από τη Συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ ότι θα ανταλλάσσουν στοιχεία κλπ.

Για να σπάσουν τα δεσμά

Προφανώς βασικός στόχος αυτών των μέτρων είναι όσοι αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Οι πρακτικές αυτές αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο μηχανισμών. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι κομμάτι του γενικότερου κατασταλτικού πλέγματος: Οι τρομονόμοι, οι αστυνομικές αυθαιρεσίες, η νέα γενιά τρομονόμων που προετοιμάζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και η προσπάθεια προώθησης αντικομμουνιστικών συνθηκών και μέτρων, όπως το διαβόητο «μνημόνιο» ή η απαγόρευση λειτουργίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας.

Αυτό που προέχει σήμερα είναι η ένταση του αγώνα του λαού. Αγώνας για να καταργηθεί όλο το αντιδημοκρατικό πλέγμα που υιοθετήθηκε με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή και με άλλες δικαιολογίες.

Πολύ περισσότερο χρειάζεται ο λαός να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα απ' αυτή την πραγματικότητα που διαμορφώνουν τα κόμματα του κεφαλαίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την καταστρατήγηση λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και να δώσει πολιτική απάντηση αποδυναμώνοντάς τα, για να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων προς όφελός του. Να ενισχύσει ολόπλευρα το ΚΚΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης για τη λαϊκή εξουσία.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ως κόρη οφθαλμού... (2023-01-26 00:00:00.0)
Σημαντικές επισημάνσεις από μέλη του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (2022-08-19 00:00:00.0)
Παρέμβαση στην Κομισιόν για το θέμα των υποκλοπών (2022-08-11 00:00:00.0)
«Μαύρη τρύπα» και κινητά τηλέφωνα (2009-02-25 00:00:00.0)
Ενεχείρισαν υπόμνημα και ...χαφιεδοκάμερα (2007-02-23 00:00:00.0)
Να υπερασπίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα (2001-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ