Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Προτεραιότητα το χτύπημα της απεργίας

Ανοικτό το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και η επιστράτευση των ναυτεργατών

Η υπονόμευση και το χτύπημα της απεργίας των ναυτεργατών παραμένει πρώτος στόχος της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή κλείνει ερμητικά κάθε προοπτική ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους.

«Η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, έχει ζητήσει από την ΠΝΟ να επιτρέψει έστω ένα πλοίο από κάθε λιμάνι, στη λογική ότι όποτε γίνεται απεργία, σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο, υπάρχει πάντοτε από τους ίδιους τους απεργούς πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, επικαλούμενος ταυτόχρονα και τις καταστροφές που υφίστανται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.

Ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα ότι τα θεσμικά αιτήματα των ναυτεργατών έχουν σχεδόν όλα ικανοποιηθεί και απομένουν τα οικονομικά αιτήματα, τα οποία όμως, όπως είπε, εξετάζονται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών. Σ' αυτή την κατεύθυνση και για να πλαγιοκοπήσουν την απεργία, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφάνιζαν τον Γ. Αλογοσκούφη έτοιμο να συζητήσει τα οικονομικά αιτήματα των ναυτεργατών, αν έλυναν πρώτα την απεργία.

Σε περίπτωση που η ΠΝΟ επιμένει στην απεργία ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «τότε θα αντιμετωπίζονται όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με έκτακτες ανάγκες», διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι με τον όρο έκτακτες ανάγκες εννοεί «ζητήματα που αφορούν ανθρώπινες ζωές». Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτό που σας λέω ξεκάθαρα, αυτή τη στιγμή, είναι σε ό,τι αναφέρεται σε ανθρώπινες ζωές».

Σκόπιμα ασαφής ήταν και στις ερωτήσεις που του έγιναν για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων, μέσω μάλιστα της βάσης της Σούδας(!), περιοριζόμενος να απαντήσει ότι «η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνει την πρόταση στην ΠΝΟ ώστε να κινηθεί ένα πλοίο από κάθε λιμάνι»...

Πλάτες ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση - εφοπλιστές

Χέρι - χέρι με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σύρει τους ναυτεργάτες στο τραπέζι του διαλόγου και να ξεστριμώξει τους εφοπλιστές από τον τοίχο, ύστερα από έξι μέρες απεργίας. Με ανακοίνωσή του ο Τομέας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ καλεί τους ναυτεργάτες σε διάλογο με τα συναρμόδια υπουργεία για να συζητήσουν «τα προβλήματα της ασφάλισης και της απασχόλησης των ναυτικών», ενώ για να θολώσει τα νερά εγκαλεί την κυβέρνηση για «αδιαλλαξία» και της ζητάει να δεσμευτεί «για συγκεκριμένες λύσεις».

Την εφοπλιστόδουλη πάσα του ΠΑΣΟΚ άρπαξε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στη Βουλή - κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο Λιμενικό Σώμα - καλώντας εκ νέου σε διάλογο τους ναυτεργάτες, εμμένοντας στην απόφασή του να μην αποσύρει προηγουμένως το νομοσχέδιο. Αντιγράφοντας την τακτική του «κοινωνικού αυτοματισμού», που είχε καθιερωθεί επί ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Κεφαλογιάννης κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν εάν είναι με τους ναυτεργάτες ή με τους αγρότες των νησιών.

Βέβαια και οι επερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να στηρίξουν την κινητοποίηση των ναυτεργατών, κινδυνολόγησαν για τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης και είναι χαρακτηριστικό ότι η Α. Διαμαντοπούλου έσπευσε να πει στον υπουργό ότι «δεν είπαμε ότι είναι δίκαια όλα τα αιτήματα» των ναυτεργατών. Η προκλητική κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ στους χιλιάδες ναυτεργάτες και νησιώτες επιστεγάστηκε με την ανάρτηση ενός πανό από τον βουλευτή Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου, το οποίο έγραφε «τα πλοία θα σαλπάρουν»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ