Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Μάχη επιβίωσης στους καταπέλτες

Με τη συμπαράσταση των νησιωτών και εργαζομένων όλων των κλάδων, οι εργάτες της θάλασσας κρατάνε σήμερα για έκτη μέρα δεμένα τα καράβια στα λιμάνια όλης της χώρας

Στους καταπέλτες «σπάει ο τσαμπουκάς» του μαύρου μετώπου των εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό διαμηνύουν οι ναυτεργάτες από όλα τα λιμάνια της χώρας, οι οποίοι, εφοδιασμένοι με την πλούσια πείρα των μεγαλειωδών απεργιακών αγώνων που έδωσαν και ενάντια στη φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συσπειρωμένοι γύρω από τα πρωτοπόρα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων και έχοντας στο πλευρό τους τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των νησιών, από χτες, Δευτέρα, διανύουν με αποφασιστικότητα το τρίτο 48ωρο της απεργιακής τους κινητοποίησης.

Σύσσωμοι και προτάσσοντας το όπλο της ταξικής αλληλεγγύης, τσακίζουν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με αρχιτέκτονα το «παραπαίδι» των εφοπλιστών, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, αλλά και με «χείρα βοηθείας» από το ΠΑΣΟΚ.

Μηχανισμοί, όπως αυτοί, με την «επιστράτευση» τραμπούκων, που έχουν εμφανιστεί από την Κυριακή το απόγευμα στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης και ως δήθεν αγανακτισμένοι αγρότες, επιτέθηκαν ενάντια στο πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», ενώ χτες το μεσημέρι, εντείνοντας την πρόκληση, «μπουκάρισαν» στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, απαιτώντας ξεδιάντροπα να επιβληθεί σε βάρος των ναυτεργατών το έσχατο και καθαρά φασιστικό μέτρο της επιστράτευσης!

Η επιστράτευση των μηχανισμών αυτών, εκτός από το σπάσιμο της απεργίας, στόχο έχει και τα ίδια τα συμφέροντα των μικρομεσαίων παραγωγών και αγροτών των νησιών καθώς επιδιώκει να αποκρύψει ότι ο αγώνας που δίνουν οι ναυτεργάτες από την περασμένη Πέμπτη 16 του Φλεβάρη για την απόσυρση του νομοσχεδίου, που συνέταξε ο Κεφαλογιάννης κατ' εντολή των εφοπλιστών, δεν αφορά μόνο τους ναυτεργάτες, αλλά και συνολικά τους κατοίκους των νησιών. Είναι μάχη για να γλιτώσουν από τη «σφαγή» τα ναυτεργατικά κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και το ίδιο το δικαίωμα στο μπάρκο, αλλά και για να προστατέψουν τα νησιά από τις εφοπλιστικές ορέξεις, αναδεικνύοντας το αίτημα για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του λαού.

Κάτω από την αγωνιστική αποφασιστικότητα των ναυτεργατών, που αποτελεί καρφί στο μάτι της κυβέρνησης και των αφεντικών της, αλλά και την αταλάντευτη αγωνιστική δράση των ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναγκάστηκε από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και προχτές, Κυριακή, με δύο αντίστοιχες συνεδριάσεις να αποφασίσει την παράταση των 48ωρων απεργιών.

Αυτή η αποφασιστικότητα αποτελεί και σαφή εντολή για την παραπέρα κλιμάκωση και οργάνωση του αγώνα, όχι μόνο για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, αλλά και για τη διεύρυνση των ναυτεργατικών κατακτήσεων, για να δοθεί ώθηση συνολικά στους αγώνες της εργατικής τάξης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ