Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να δοθεί ενιαία απάντηση στην ενιαία επίθεση

Στους απεργούς ναυτεργάτες και σε εργαζόμενους που συμμετέχουν στην περιφρούρηση της απεργίας μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στο λιμάνι του Πειραιά

Από τη χτεσινή περιοδεία στο λιμάνι του Πειραιά
Από τη χτεσινή περιοδεία στο λιμάνι του Πειραιά
Τους απεργούς ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισφραγίζοντας τους ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν το ΚΚΕ με τον κλάδο των ναυτεργατών και επιβεβαιώνοντας το αυτονόητο: ότι οι κομμουνιστές ναυτεργάτες βρίσκονται και θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή και αυτού του αγώνα.

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο Γ. Τούσσας ναυτεργάτης, ευρωβουλευτής του Κόμματος, η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Ν. Σοφιανός, καθώς και οι πρόεδροι των ναυτεργατικών Σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Σ. Τσιμπόγλου και Ι. Μανουσογιαννάκης αντίστοιχα.

Απεργοί, αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων που βρίσκονταν συμπαραταγμένοι με τους απεργούς, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος».

Ενας για όλους και όλοι για έναν

Η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στους συγκεντρωμένους επισήμανε τα εξής: «Εχουμε την εικόνα ότι αυτή η ναυτεργατική απεργία συναντά μεγάλη αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε όλη την Ελλάδα. Τώρα πια όλοι καταλαβαίνουν, ότι χτυπιούνται όλοι οι κλάδοι και όλοι οι τομείς, άρα η απάντηση πρέπει είναι ενιαία και ενωμένη.

Γι' αυτό θα ήθελα να καταγγείλω την οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, από τον ίδιο τον υπουργό, με άλλους μηχανισμούς να εμφανιστούν ως μαζική αντίδραση οι μεμονωμένες και ορισμένες αντιδράσεις - οπωσδήποτε κατευθυνόμενες - στην Κρήτη.

Η αγροτιά, η οποία για πάρα πολύ καιρό έβγαινε στους δρόμους, απέκλειε τις εθνικές οδούς, ξέρει και καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά ότι η απεργία των ναυτεργατών, έμμεσα και άμεσα, στηρίζει και τα δικά της προβλήματα. Οσοι διαφωνούν με την απεργία, που θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ λίγοι, δεν έχουν παρά να κάνουν ένα πράγμα και να αποδείξουν την αγνότητά τους: Να ζητήσουν την απόσυρση του Νομοσχεδίου. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.

Ηδη το υπουργείο και η κυβέρνηση προκάλεσε και στήριξε το αίτημα για την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας. Από μια πλευρά αυτό μπορεί να κάνει και καλό - όχι ότι εμείς είμαστε υπέρ των διώξεων και των δικαστηρίων - διότι θα αφυπνίσει λαϊκά στρώματα που εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ, πιστεύοντας ότι αυτή δε θα χρησιμοποιήσει τα όπλα του ΠΑΣΟΚ. Θα καταλάβουν πάρα πολύ καλά ότι και τα δυο κόμματα ό,τι κι αν λένε, ό,τι κι αν κάνουν, είναι αφιερωμένα στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι ο σκληρός πυρήνας είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως είναι και το τραπεζικό.

Επομένως ο αγώνας είναι κοινός και ενιαίος για όλους. Εργάτες, υπάλληλοι, αγροτιά, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαία, γυναίκες, εργαζόμενη διανόηση, όλα τα κοινωνικά στρώματα πρέπει να ενωθούμε σε έναν κοινό και ενιαίο αγώνα. Ολοι μαζί για έναν κλάδο, ένας κλάδος για όλους τους υπόλοιπους. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο».

Τους αγωνιστές η τρομοκρατία δεν τους τρομάζει

Κλείνοντας το χαιρετισμό της η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση - μετά τον κανονισμό που ψηφίστηκε το 1992, με τον οποίο συμφώνησαν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο ΣΥΝ - πατάνε σε αυτόν τον κανονισμό και απελευθερώνουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο από όποια εμπόδια είχαν απομείνει. Το σχέδιο νόμου πλήττει κυριολεκτικά τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ακόμα, θα αποτελέσει μια νέα επικίνδυνη στροφή στη μετακίνηση, μέσω της ακτοπλοΐας, των εργαζομένων και των κατοίκων των νησιών. Απελευθέρωση σημαίνει αύξηση των ναύλων. Σημαίνει επικίνδυνα ταξίδια με καράβια τα οποία δεν υφίστανται τους κατάλληλους ελέγχους. Από τη στιγμή που κυριαρχεί το κέρδος, το κέρδος είναι ασυμβίβαστο με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο αγώνας λοιπόν πρέπει να είναι κοινός.

Και ας προσθέσω κάτι ακόμα: Τους αγωνιστές η τρομοκρατία δεν τους τρομάζει. Τους δίνει περισσότερη δύναμη να αγωνιστούν, γιατί στο κάτω κάτω, μαζί με την υποχρέωσή μας να παλεύουμε για δουλιά, για το ψωμί μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για Παιδεία και Υγεία, πρέπει να αποκτήσουμε και ένα άλλο αγαθό: Το δικαίωμα να αντιστεκόμαστε την τρομοκρατία».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο Π. Μαντάς, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ και ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ