Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Επαφές, διευκρινίσεις, ελιγμοί και νέες απειλές

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΝΑΧΟ.--

Με τη δέσμευση για συνέχιση των συνομιλιών ολοκληρώθηκε, χτες, στη Μόσχα ο πρώτος γύρος των επαφών με θέμα την πρόταση της ρωσικής ηγεσίας για μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού του ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Ανάλογες διαβεβαιώσεις δόθηκαν και από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο οποίος, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι η ιρανική ηγεσία επιδιώκει, πλέον, και διμερείς συναντήσεις με ευρωπαϊκές χώρες, υποβαθμίζοντας σαφώς το ρόλο της διαπραγματευτικής ευρωπαϊκής τρόικας (Βρετανία - Γαλλία - Γερμανία). Από την άλλη, η Γερμανίδα Καγκελάριος αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας εξαπέλυαν νέες λεκτικές επιθέσεις κατά της Τεχεράνης.

Ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, Αλί Χοσεϊνιτάς, αναπληρωτής γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις επαφές που έγιναν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα τελικά αποτελέσματα. Επιφυλακτικότερη εμφανίστηκε η ρωσική πλευρά, καθώς η ιρανική αντιπροσωπεία φέρεται να απέκλεισε το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, ακόμη και αν το μεγαλύτερο μέρος της μεταφερθεί σε ρωσικό έδαφος.

Η πλειοψηφία των αναλυτών στη Μόσχα εκτιμά ότι η ιρανική ηγεσία προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο, συζητώντας με τη Ρωσία χωρίς πραγματικά να επιθυμεί να υλοποιήσει τη ρωσική πρόταση. Παρ' όλα αυτά, την Πέμπτη μεταβαίνει στην Τεχεράνη για νέο γύρο επαφών, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας - Rosatom, Σεργκέι Κιριγένκο. Η έκβαση των συζητήσεων του Κιριγένκο θεωρείται εξαιρετικά σημαντική.

Υπαναχωρήσεις και ελιγμοί

«Οι δηλώσεις του Προέδρου Αχμαντινετζάντ για το Ισραήλ παρερμηνεύτηκαν», επανέλαβε πολλάκις στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες, αλλά και στον Τύπο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Μανουσέρ Μοτακί διέψευσε κατηγορηματικά πως η ιρανική ηγεσία επιθυμεί «να σβήσει το Ισραήλ από το χάρτη», τονίζοντας ότι η αποστροφή αυτή αφορούσε συγκεκριμένα τις πολιτικές που ακολουθούνται από την ισραηλινή ηγεσία. Επίσης, επέμεινε ότι το Ιράν δεν αμφισβητεί ότι έγινε το Ολοκαύτωμα απλώς συμπλήρωσε γιατί «σήμερα θα πρέπει να πληρώσουν οι μουσουλμάνοι γι' αυτό το έγκλημα».

Ο Μοτακί χαρακτήρισε «θετικές» τις συνομιλίες που είχε με τον Σολάνα και με τους ευρωβουλευτές, παρά τις ευρωπαϊκές πηγές που μιλούσαν για άκαρπη συνάντηση. Ο Ιρανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η χώρα του παραμένει ανοιχτή στο διάλογο. Αφησε, όμως, για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί να συνδιαλέγεται μόνο με την τρόικα (Βρετανία - Γαλλία - Γερμανία) αλλά με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε διμερές επίπεδο. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι για την Τεχεράνη, εξίσου, αν όχι πιο σημαντικές με τις επαφές με την ΕΕ, είναι οι επαφές με τη Ρωσία.

Στην ίδια γραμμή Μέρκελ - Ράμσφελντ

«Το Ιράν έχει ξεπεράσει τα όρια όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα», υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Η Αγγελα Μέρκελ, μιλώντας σε σύνοδο για την Πολιτική της Ασφάλειας στο Μόναχο, τόνισε ότι «κανείς δε θέλει να δει ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα» και επιτέθηκε κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ, υπογραμμίζοντας ότι «ένας Πρόεδρος που αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα δεν μπορεί να έχει καμία ανοχή από τη Γερμανία». Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλειε το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στο Ιράκ, αν δεν επιτευχθεί διπλωματική λύση.

«Βασικό χορηγό της τρομοκρατίας παγκοσμίως» χαρακτήρισε το Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, μιλώντας στην ίδια σύνοδο. Ο Ράμσφελντ επέμεινε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ πυρηνικό Ιράν» για να εισπράξει, ώρες αργότερα, την απάντηση - σχόλιο του Ιρανού ομολόγου του, ο οποίος χαρακτήρισε «τρομοκράτες» την αμερικανική ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ