Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δυσαρέσκεια για την ωμή παρέμβαση Κχαλιζάντ

Για «κυβέρνηση ενότητας» πιέζει και ο Τζ. Στρο, αποφεύγοντας όμως τις άμεσες νύξεις για τις θρησκευτικές σιιτικές παρατάξεις

Τραυματίες μεταφέρονται μετά από άλλη μια περίεργη επίθεση κατά άμαχου πληθυσμού στη Βαγδάτη
Τραυματίες μεταφέρονται μετά από άλλη μια περίεργη επίθεση κατά άμαχου πληθυσμού στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δυσαρέσκεια προκάλεσε στις ηγεσίες των σιιτικών κομμάτων που ελέγχουν, πλέον, την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών η ωμή παρέμβαση του Αμερικανού υπερπρέσβη, ο οποίος, ουσιαστικά, απείλησε με περικοπή της αμερικανικής βοήθειας σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποδεχτεί πρόσωπα «που συνδέονται με φατρίες και ένοπλες ομάδες». Η αναφορά στόχευε κυρίως την, πρώτη σε ψήφους, σιιτική «Ενωτική Συμμαχία», που στηρίζεται από θρησκευτικές οργανώσεις, και ουσιαστικά επέλεξε και τον Ιμπραχίμ Τζαφάρι για να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Ο Τζαφάρι δήλωνε χτες ότι «δε χρειάζεται κανείς να ανακατεύεται στις ιρακινές εσωτερικές υποθέσεις» και ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές τέτοιου είδους ενέργειες. Φυσικά, απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε ευθεία αναφορά στον «ισχυρό σύμμαχο», δηλαδή τις ΗΠΑ.

Τις εντυπώσεις προσπάθησε να διασκεδάσει ο Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος, μετά από συνάντηση με τον Τζακ Στρο επανέλαβε τις ευχαριστίες του για τη βοήθεια στις «πολυεθνικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα» και κάλεσε το Λονδίνο «να μην αποσύρει τα στρατεύματά του», υποβαθμίζοντας το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με τα προσφάτως δημοσιοποιημένα βίντεο κακοποιήσεων. Για το ίδιο ζήτημα, πάντως, χθες, 4 Ιρακινοί κατέθεσαν μήνυση στην ιρακινή Δικαιοσύνη σε βάρος Βρετανών στρατιωτών.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, από την άλλη, που πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη από τη Δευτέρα το βράδυ, απέφυγε να αναφερθεί στις αποκαλύψεις κακοποίησης. Επέμεινε στην ανάγκη σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αφού αυτό αποδείχτηκε και από την ψήφο των Ιρακινών που δεν έδωσαν σε καμία παράταξη την αυτοδυναμία». Εντούτοις, απέφυγε να κάνει απευθείας επιθέσεις ή νύξεις για κάποια παράταξη.

Στην ανάγκη σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και «αποκλιμάκωσης της εθνοτικής έντασης» αναφέρθηκε και ο απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου, που περιοδεύει στο Ιράκ. Ο Μουστάφα Οσμάν Ισμαΐλ προανήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος προετοιμάζει ευρεία σύνοδο όλων των ιρακινών δυνάμεων στο άμεσο μέλλον για το θέμα.

Υποπτες επιθέσεις

Στο αίμα πνίγηκε υπαίθρια αγορά στη συνοικία Ντούρα, όπου συχνάζουν πολλοί σιίτες, όταν εξερράγη, χτες το μεσημέρι, παγιδευμένο αυτοκίνητο. Περισσότεροι από 22 πολίτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, από μία ακόμη επίθεση που δε φαίνεται να είχε κανέναν άλλο στόχο παρά αμάχους, πράξη που οξύνει την ένταση μεταξύ των κοινοτήτων, και έχει καταγγελθεί ως «προβοκάτσια» από τις περισσότερες αντιστασιακές οργανώσεις.

Νωρίτερα, σε διάφορες επιθέσεις στις πόλεις Μπαακούμπα, Μαχμουντίγια, Τζαφρ αλ Ναντάφ, είχαν σκοτωθεί 7 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 2 κομάντος του υπουργείου Εσωτερικών και οι υπόλοιποι πολίτες. Στη Βαγδάτη, σημειώθηκαν 3 διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις σε συγκεκριμένο σημείο με στόχο αυτοκινητοπομπές Ιρακινών αξιωματούχων και του αμερικανικού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, τελικά, μόνο ένας φρουρός ασφαλείας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, παραλίγο γλίτωσε από βομβιστική επίθεση κοντά στο Ραμάντι και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ασράφ Κάντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ