Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αποσύρουν αρχεία που είχαν αποχαρακτηριστεί

Στη δημοσιότητα έγγραφο του στρατού για σχέδια εκτεταμένου πολέμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν αφαιρέσει κρυφά από τα Εθνικά Αρχεία χιλιάδες ιστορικά έγγραφα που ήταν διαθέσιμα για το κοινό για πολλά χρόνια, σύμφωνα με χτεσινή δημοσίευση της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Ο επαναχαρακτηρισμός πάνω από 55.000 εγγράφων ως απόρρητα που είχαν αποχαρακτηριστεί ξεκίνησε το 1999, όταν η CIA και άλλες πέντε υπηρεσίες προέβαλαν αντιρρήσεις, θεωρώντας ότι δόθηκαν βιαστικά στη δημοσιότητα ευαίσθητες πληροφορίες. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα συμπεριλαμβάνουν έγγραφα που έχουν ήδη δημοσιευτεί ή έχουν αποκτηθεί από ιστορικούς.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα επιταχύνθηκε όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζορτζ Μπους και ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001. Αλλά, επειδή όλα γίνονται κάτω από ένα «πέπλο» μυστικότητας, συνεχίστηκε χωρίς κανείς να το αντιληφθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2005.

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο ιστορικός Μάθιου Εϊντ πρωτοδιαπίστωσε πως δεκάδες έγγραφα, από τα οποία ο ίδιος είχε κρατήσει αντίγραφα πριν από χρόνια, είχαν αποσυρθεί από τα αρχεία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική, τα κυβερνητικά έγγραφα αποχαρακτηρίζονται μετά από 25 χρόνια, εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για να παραμείνουν απόρρητα. Ο Μάθιου Εϊντ ανέφερε πως ανάμεσα στα έγγραφα που επαναχαρακτηρίστηκαν υπάρχει και ένα μνημόνιο του 1948 σχετικά με σχέδιο της CIA να ρίξει μπαλόνια πάνω από σοσιαλιστικές χώρες, από τα οποία θα πέφτει προπαγανδιστικό υλικό. Ενα άλλο έγγραφο, για το οποίο μίλησε ο ίδιος, αφορά εκτίμηση της CIA τον Οκτώβρη του 1950 πως μια κινέζικη παρέμβαση στον Κορεάτικο Πόλεμο «δεν είναι πιθανή το 1950», δύο βδομάδες μετά όμως, οι κινέζικες δυνάμεις προχώρησαν προς την Κορέα.

Μετά τις διαμαρτυρίες τόσο του Μ. Εϊντ, όσο και άλλων ιστορικών, το Εποπτικό Γραφείο Μυστικών Πληροφοριών άρχισε έναν έλεγχο για το πρόγραμμα επαναποχαρακτηρισμού.

Επανατοποθέτηση για τον «ισλαμικό εξτρεμισμό»

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού παρουσίασε σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», προσπαθώντας να εξηγήσει πώς μπορεί να υπερνικήσει ο «εκτεταμένος πόλεμος» ενάντια στη λεγόμενη τρομοκρατία, όπου αναφέρεται ότι ισλαμιστές εξτρεμιστές μπορεί να υποστηριχτούν από 12 εκατομμύρια μουσουλμάνους παγκοσμίως. Στο έγγραφο γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί πως ένας μακράς διάρκειας πόλεμος «χρειάζεται υπομονή από τον αμερικανικό λαό και το Κογκρέσο». Παρουσιάζεται επίσης σενάριο, που δείχνει πως αν οι ΗΠΑ δέχονταν ήττα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν τότε θα επικρατούσε το χαλιφάτο - τύπου - Μπιν Λάντεν με την κατάκτηση της Βόρειας και Ανατολικής Αφρικής, ολόκληρης της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής και Νότιας Ασίας. Παρόλο που ο «πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία» εξελίσσεται σε παρόμοια κατάσταση με αυτήν του Ψυχρού Πολέμου, υπάρχει μια διαφορά, σύμφωνα με το έγγραφο: «Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε όλο το Ισλάμ, όπως κάναμε με τον κομμουνισμό», αναφέρει. «Πρόκειται για μια περίφημη θρησκεία. Αμφισβητούμε απλά τη βία του εξτρεμιστή». Ετσι επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τη σημερινή τρομοκρατική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν τον προσχηματικό χαρακτήρα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», αφού ο στόχος είναι οι λαοί που αντιστέκονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αποκαλύψεις» εγγράφων για τη δολοφονία Κένεντι (2017-10-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2015-04-25 00:00:00.0)
«Εξαγωγέας τρομοκρατίας» οι ΗΠΑ (2010-08-27 00:00:00.0)
Πανικός για τα «ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο» (2005-11-04 00:00:00.0)
Κόλπα από την Περ...CIA (2004-06-25 00:00:00.0)
Τάδε έφη... Κλίντον (1999-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ