Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη «Χαμάς»

Υποσχέσεις και λεκτική στήριξη από Αραβικό Σύνδεσμο - Ιράν, αλλά όχι συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής βοήθειας

Η αλεπού βγήκε πάλι στο παζάρι. Από την Αίγυπτο ξεκίνησε την περιοδεία της στην περιοχή η ΥπΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις

Associated Press

Η αλεπού βγήκε πάλι στο παζάρι. Από την Αίγυπτο ξεκίνησε την περιοδεία της στην περιοχή η ΥπΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΑΪΡΟ.--

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε, χτες, επισήμως, ο πρωθυπουργός που όρισε η «Χαμάς», και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της, Ισμαήλ Χανίγια. Ο Χανίγια τόνισε ότι θα συνεχίσει τις επαφές με όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις, επαναλαμβάνοντας ότι «υπάρχει περιθώριο κυβερνητικής συνεργασίας» και ότι στόχος της οργάνωσής του είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα.

Ο νέος πρωθυπουργός επιφυλάχτηκε να απαντήσει κατά πόσον η οργάνωση σκοπεύει να εντάξει στις δυνάμεις ασφαλείας το ένοπλο τμήμα της, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα φειδωλός όσον αφορά στο γραπτό αίτημα που του επέδωσε ο Πρόεδρος Αμπάς για τήρηση των «υπαρχουσών συμφωνιών» από τη νέα κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, στη Ραμάλα οξύνονταν προς στιγμήν τα πνεύματα όταν ο γραμματέας του Κοινοβουλίου που ορίστηκε από τη «Φατάχ», ώρες πριν τη διάλυση του προηγούμενου κοινοβουλίου, κατήγγειλε ότι εκδιώχθηκε από το γραφείο του και από τη θέση του διά της βίας, από τον γραμματέα που όρισε η «Χαμάς», που πλειοψηφεί στο νέο κοινοβούλιο.

Την ώρα που ο Χανίγια παραλάμβανε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, σε συνέντευξή του, δήλωνε ότι «δεν έχουν εξαλειφθεί οι ελπίδες μιας ειρηνικής διευθέτησης με τους Παλαιστινίους, αν και έχουν σημαντικά μειωθεί μετά την ανάδειξη της "Χαμάς" στην εξουσία». Ο Ολμέρτ συμπλήρωσε, πάντως, την πάγια ισραηλινή θέση, σύμφωνα με την οποία «η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στην πάταξη της τρομοκρατίας».

Δεσμεύσεις αλλά όχι πράξεις

Αμετακίνητη στη θέση της, προς το παρόν, εμφανίζεται και η «Χαμάς». Ο επικεφαλής του πολιτικού της σκέλους, Κχαλέντ Μασχάαλ, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη, δήλωνε ότι «πλέον το Ιράν αναλαμβάνει ενεργότερο και ευρύτερο ρόλο στην παλαιστινιακή σκηνή, δεδομένων των προκλήσεων που οι Παλαιστίνιοι καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα» υπονοώντας, κυρίως, την οικονομική βοήθεια. Ο Μασχάαλ επανέλαβε ότι η οργάνωσή του θα συζητήσει με το Ισραήλ «όταν αυτό αναγνωρίσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη».

Την υποστήριξη της Τεχεράνης στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση εξέφρασε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου», την όποια διαπραγμάτευση με το Ισραήλ υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Παρ' όλα αυτά, ο Μοτακί δεν ανακοίνωσε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για οικονομική βοήθεια και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η Τεχεράνη θα απευθύνει σχετικό αίτημα σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες και στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή δέσμευση έληξε και η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στην Αλγερία που ασχολήθηκε ακριβώς με το ενδεχόμενο εκχώρησης ετήσιας οικονομικής σταθερής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, τώρα που ΗΠΑ και ΕΕ απειλούν με διακοπή της βοήθειας, πλην της ανθρωπιστικής.

Πιέζει η Ράις

«Να επιλέξει ανάμεσα στην τρομοκρατία και την πολιτική», κάλεσε τη «Χαμάς», από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που άρχισε περιοδεία στην περιοχή, από το Κάιρο. Η Κοντολίζα Ράις, που συναντήθηκε πριν φύγει από την Ουάσιγκτον με εκπροσώπους του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου για το θέμα της χρηματοδότησης της Παλαιστινιακής Αρχής μετά την ανάδειξη της «Χαμάς», επανέλαβε ότι δε γίνεται να χρηματοδοτείται μια «τρομοκρατική οργάνωση», αλλά διαχώρισε αυτό το θέμα από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τέλος, χτες, συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη μέρα η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους και στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα. Από την Κυριακή, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά 4 Παλαιστίνιοι (2 μαχητές και 2 παιδιά), ενώ έχουν τραυματιστεί 33 εκ των οποίων οι 21 είναι παιδιά. Στην πόλη υπάρχουν πλέον ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και νερό, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καλύψουν 4 βουλευτές της «Χαμάς» που πήραν άδεια εισόδου για να μεταφέρουν στοιχειώδεις προμήθειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ