Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Βασανισμοί στρατιωτών σε κέντρο... εκπαίδευσης

Στην καθαίρεση του αρχηγού του κολομβιανού στρατού, στρατηγού Ρεϊνάλντο Καστεγιάνος αναγκάστηκε να προχωρήσει ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, γνωστός για τις στενές σχέσεις με τον στρατό και βεβαίως τις παραστρατιωτικές οργανώσεις από όπου και προέρχεται. Αυτό συνέβη γιατί αποκαλύφθηκε ότι σε στρατόπεδο του Εθνικού Στρατού κοντά στην πόλη Τολίμα στην κεντρική Κολομβία, σε ειδική μονάδα όπου εκπαιδεύονται ειδικές δυνάμεις για επιχειρήσεις εναντίον του ένοπλου επαναστατικού κινήματος της χώρας, γίνονται καψώνια, βασανισμοί και βιασμοί στρατιωτών υποτίθεται για να σκληραγωγηθούν. 21 στρατιώτες κατάγγειλαν τον βασανισμό τους από ανωτέρους τους και το θέμα παρόλο που έγινε προσπάθεια να σκεπαστεί, βρήκε το φως της δημοσιότητας.

Το γεγονός συνέβη στις 25 Γενάρη, αλλά κρατήθηκε μυστικό. Οι στρατιώτες έπεσαν θύματα ακόμα και σεξουαλικής κακοποίησης, ξυλοκοπήθηκαν ή σημαδεύτηκαν με πυρωμένο σίδερο από τους ανωτέρους τους. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις στην κολομβιανή κοινή γνώμη.

Και βέβαια καθώς η χώρα βαδίζει σε εκλογές τον Μάη ο Ουρίμπε προσπαθεί να δείξει ευαισθησία, όταν είναι γνωστό ότι αυτός είναι ο υπαίτιος για τη σκληρή στάση απέναντι στο λαϊκό κίνημα και το ένοπλο τμήμα του, για τη στήριξη τέτοιων μεθόδων και των εγκληματιών των ταγμάτων θανάτου.

Ο στρατηγός Καστεγιάνος θα αντικατασταθεί από το στρατηγό Μάριο Μοντόγια, ο οποίος διοικεί μια σημαντική περιοχή της βορειοδυτικής Κολομβίας, διευκρίνισε αξιωματούχος της προεδρίας. Οσο για τον νέο επικεφαλής είναι και αυτός ειδικευμένος στον πόλεμο ενάντια στο αντάρτικο αλλά και έχει υποστεί ανεπάλληλες ήττες από αυτό και ειδικά τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ