Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΟΑΤΑΠ
Στη Βουλή η «τράπεζα ερωτήσεων»

Ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία των αποφοίτων ιατρικής από πανεπιστήμια εκτός της ΕΕ συνεχίζονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το ΔΟΑΤΑΠ (τον οργανισμό που αντικατέστησε το ΔΙΚΑΤΣΑ), που είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση των πτυχίων του εξωτερικού και τις εξετάσεις που διενεργούνται σε ορισμένες περιπτώσεις για την αναγνώριση αυτών των πτυχίων. Εδώ και πολλά χρόνια, οι απόφοιτοι ιατρικής από πανεπιστήμια εκτός ΕΕ εξετάζονταν στο ΔΙΚΑΤΣΑ (και τώρα ΔΟΑΤΑΠ) χωρίς ορισμένη βιβλιογραφία και εξεταστέα ύλη, με αποτέλεσμα αμφισβητούμενες ερωτήσεις και μυριάδες κατηγορίες για τη διαβλητότητα του συστήματος των εξετάσεων. Αντίθετα, οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων της ΕΕ δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία των εξετάσεων κι αυτή η διάκριση γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών των ελληνικών με τα ξένα πανεπιστήμια, ανεξάρτητα αν αυτά είναι εντός ή εκτός της ΕΕ.

Πρόσφατα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα δίνεται στους υποψηφίους μια «τράπεζα 2.500 ερωτήσεων» για κάθε υπό εξέταση μάθημα, σε κάθε εξεταστική περίοδο, ώστε να ορίζεται κατά κάποιο τρόπο η ύλη και να αποφεύγονται κάποια από τα προβλήματα του παρελθόντος. Ομως η «τράπεζα» δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί για τους απόφοιτους ιατρικής (ενώ ήδη έγινε για τους αποφοίτους οδοντιατρικής) γιατί αντιδρά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθήνας! Η ΔΑΠ (που κατάφερε να εξασφαλίσει σχετική απόφαση στο φοιτητικό σύλλογο και τη Συνέλευση Τμήματος) με ανακοινώσεις της διαλαλεί ότι η «τράπεζα ερωτήσεων» θα οδηγήσει σε «στημένες» εξετάσεις και θα χαλαρώσει το «φίλτρο» που υπήρχε μέχρι τώρα για τους αποφοίτους των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (θυμίζουμε ότι το ΔΙΚΑΤΣΑ είχε δημιουργηθεί ακριβώς ως ένα εμπόδιο για τους αποφοίτους από τις σοσιαλιστικές τότε χώρες), ενώ ισχυρίζεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υποβαθμίσει τα ελληνικά πτυχία! Εύλογα προκύπτει βέβαια το ερώτημα, αν τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων απειλούνται από τους αποφοίτους εκτός ΕΕ ή από τη σταδιακή ισοτίμησή τους με τα μπάτσελορ και από την εισβολή των επιχειρήσεων στα ιδρύματα που σταδιακά αρχίζουν να παραγγέλνουν αποφοίτους και προγράμματα σπουδών...

Κόντρα στις παραπάνω λογικές συντεχνιασμού και αποπροσανατολισμού, ο σύλλογος αποφοίτων ιατρικής πανεπιστημίων εκτός ΕΕ, κινητοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη 1 Μάρτη, απαιτώντας ένα δικαιότερο σύστημα εξετάσεων. Το ραντεβού του είναι στις 9:30 το πρωί στη Βουλή, γιατί η συζήτηση για την «τράπεζα ερωτήσεων» μεταφέρεται εκείνη τη μέρα και ώρα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία της ηγεσίας τους ΥΠΕΠΘ καθώς και εκπροσώπων των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της συζήτησης στη Βουλή, οι απόφοιτοι εξετάζουν το ενδεχόμενο συνέχειας των κινητοποιήσεών τους και την Τετάρτη 2 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ