Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής Διάσκεψη για την ειρήνη στην Κολομβία

Στις 10 και 11 Ιούνη διοργανώθηκε λίγο έξω από τη Μαδρίτη, στη γενέτειρα πόλη του Θερβάντες, Αλκαλά ντε Ενάρες, διεθνής διάσκεψη με θέμα: «Η διαδικασία ειρήνευσης στην Κολομβία». Η διάσκεψη είχε οργανωθεί από την Οργάνωση Αλληλεγγύης με τους λαούς της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL), μια ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση, με τη βοήθεια και συνεργασία του δήμου του Αλκαλά, του Πανεπιστημίου και μιας σειράς άλλων ισπανικών δήμων.

Κύριο θέμα της διάσκεψης, ήταν οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Γενάρη στην Κολομβία για την υπογραφή ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARG-EP). Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι δυο κύριοι εκπρόσωποι της Επιτροπής «Διαλόγου και Διαπραγματεύσεων». Ετσι από την πλευρά της κυβέρνησης της Κολομβίας ήταν ο Φάμπιο Βαλένσια Κόσιο, πρώην γερουσιαστής και από την πλευρά της FARC-EP ο κομαντάντε Ραούλ Ρέγες, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων της Κολομβίας, το μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας και διευθυντής της εφημερίδας του Κόμματος «VOZ», Κάρλος Λοσάνο, καθώς και ευρωβουλευτές, βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων, εκπρόσωποι του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης, του κινήματος αλληλεγγύης, δημοσιογράφοι από την Κολομβία και την Ισπανία κ.ά. Επίσης συμμετείχε εκπροσωπώντας το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ο εκτελεστικός γραμματέας του και ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης και η υπεύθυνη του τμήματος Λατινικής Αμερικής της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) Δέσποινα Μάρκου.

Οι δυο κύριοι ομιλητές, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κολομβίας και ο εκπρόσωπος της FARC-EP, αφού ενημέρωσαν για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες, τις δυσκολίες αλλά και τις προόδους που σημειώνονται, μίλησαν για το στόχο των διαπραγματεύσεων, που και για τις δυο πλευρές δεν είναι άλλος από την ειρήνη.

Εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια του Κολομβιανού κυβερνητικού εκπροσώπου, να μη θίξει θέσεις και απόψεις της FARC-EP και να παρουσιάσει έτσι, ένα κάπως πιο προοδευτικό, «φιλολαϊκό» πρόσωπο. Βέβαια, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δε φαντάζει, αφού πρόκειται για μια κυβέρνηση της οποίας ο στρατός και η αστυνομία συντηρούν, ενισχύουν και καλύπτουν τις σφαγές των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Μια κυβέρνηση, που χτυπάει σχεδόν καθημερινά και με ιδιαίτερη αγριότητα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ευθύνεται για τις βαρύτατες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων του λαού της Κολομβίας. Μια κυβέρνηση, που σε κάθε ευκαιρία, χαρακτηρίζει τις Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού «ναρκοαντάρτικο» και «τρομοκράτες» και προωθεί μαζί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ το περιβόητο «Σχέδιο Κολομβία». Ενα πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας που υποτίθεται ότι στοχεύει στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, στην πραγματικότητα, όμως, έχει σαν πρώτο και κύριο στόχο την εξόντωση του ένοπλου κινήματος.

Πάντως και οι δυο ομιλητές στις παρεμβάσεις τους, αναφέρθηκαν ο καθένας από τη δική του σκοπιά, στην ειρήνη που δεν μπορεί να σημαίνει απλά να σιγήσουν τα όπλα. Απέρριψαν και οι δυο την ιδέα μιας στρατιωτικής επέμβασης από την πλευρά των ΗΠΑ, μίλησαν για το πολύπλοκο ζήτημα της αντικατάστασης των καλλιεργειών της κόκας από άλλες καλλιέργειες, για τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων στο διάλογο μέσα από επίσημες δημόσιες «ακροάσεις για την εξέταση διαφόρων ζητημάτων», όπως ονομάζονται, και για μια σειρά άλλα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα που έχουν να κάνουν με τις διαπραγματεύσεις που ήδη έχουν αρχίσει.

Ολοι οι άλλοι ομιλητές στις παρεμβάσεις τους, κατήγγειλαν το «Σχέδιο Κολομβία» και το φιλοπόλεμο χαρακτήρα του. Ενα σχέδιο εξάλλου, για το οποίο τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση της Κολομβίας με τη βοήθεια της ισπανικής κυβέρνησης ετοιμάζουν μια συζήτηση με στόχο τη χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για μια στρατιωτική επέμβαση στην Κολομβία, κάτω από το πρόσχημα της πάλης κατά των ναρκωτικών και δήλωσαν αλληλέγγυοι με τον αγώνα του λαού της Κολομβίας για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη. Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε και η τελική Διακήρυξη που ψηφίστηκε από τη διάσκεψη.

Ετοιμάζουν νέες Γιουγκοσλαβίες...

Στη διάσκεψη μίλησε και ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Θ. Παφίλης, ο οποίος με εύστοχο τρόπο σύνδεσε το πρόβλημα της Κολομβίας και την επικείμενη επέμβαση από τις ΗΠΑ, με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Συγκεκριμένα ο Θ. Παφίλης, τόνισε: «Η ίδια ακριβώς μέθοδος ακολουθείται πιστά. Εχει ξεκινήσει μια προπαγάνδα "περί τρομοκρατίας" με τη δημοσίευση της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την οποία η Κολομβία κατέχει την πρώτη θέση. Στη Γιουγκοσλαβία, η ανάλογη προπαγάνδα προέβαλε τα "ανθρώπινα δικαιώματα". Ενισχύεται η στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Κολομβίας υποτίθεται στα πλαίσια της καταπολέμησης των ναρκωτικών».

«Ανάλογη βοήθεια υπήρχε στο λεγόμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσόβου (UCK). Εγκαθίστανται γύρω από την Κολομβία μια σειρά από στρατιωτικές βάσεις που υποτίθεται ότι έχουν στόχο την καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών. Στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας υπήρχαν ήδη εγκαταστημένες ΝΑΤΟικές βάσεις, στην Ελλάδα και την Ιταλία και δημιουργήθηκε και μια νέα στην Αλβανία». Και υπογράμμισε: «Οι ΗΠΑ προωθούν τη συγκρότηση μιας κοινής αμερικανικής δύναμης ταχείας επέμβασης. Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας υπήρχαν ήδη οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, οι οποίες μάλιστα προωθήθηκαν μέσα από την Ελλάδα».

Αφού, παρουσίασε τα συγκεκριμένα αυτά παραδείγματα στη συνέχεια επισήμανε: «Η απειλή που δημιουργείται σήμερα και για το λαό της Κολομβίας συνδέεται με τη γενικότερη προσπάθεια του ιμπεριαλισμού να επιβάλλει την κυριαρχία του σε ολόκληρο τον πλανήτη με την ονομαζόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Με την υπογραφή του Νέου Στρατηγικού Δόγματος του ΝΑΤΟ, ο στρατιωτικός συνασπισμός δίνει δικαίωμα στον εαυτό του να επεμβαίνει σε όλον τον κόσμο. Επικαλούμενος, την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλον τον πλανήτη, τους κινδύνους διακοπής ροής φυσικών πόρων, την τρομοκρατία και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανατρέπει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και προετοιμάζεται για "προληπτικές" στρατιωτικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των χωρών».

Το ΠΣΕ, υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, καταγγέλλει αυτήν την πολιτική και καλεί όλα τα κινήματα ειρήνης να συνενώσουν τον αγώνα τους εναντίον σ' αυτή την τάξη πραγμάτων. Πιστεύουμε, τόνισε, πως ο λαός της Κολομβίας χρειάζεται ειρήνη για να μπορέσει να λύσει τα μεγάλα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που βασανίζουν τη χώρα. Η ειρήνη αυτή πρέπει να στηρίζεται στις γερές βάσεις της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι σε μια απλή κατάπαυση εχθροπραξιών, που θα ανοίξει το δρόμο σε έναν πιο άγριο πόλεμο.

Οι εκπρόσωποι του ΠΣΕ, κατέληξε ο Θ. Παφίλης, «θα κινητοποιήσουμε τους λαούς για να σταματήσουν τη σχεδιαζόμενη επέμβαση. Θα απαιτήσουμε να διαλυθούν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις. Θα απαιτήσουμε να προστατευτεί η ζωή όλων όσοι απειλούνται για την κοινωνική και πολιτική τους δράση. Θα συμβάλουμε να δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης που θα συσπειρώσει τις λαϊκές και κοινωνικές δυνάμεις στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού της Κολομβίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ