Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩ 2000
Για Βουκουρέστι... Λισαβόνα

Ρουμανία και Πορτογαλία πέρασαν στους  8 με εντυπωσιακό τρόπο. Θρήνος για Αγγλία, Γερμανία

Στο Βουκουρέστι και στη Λισαβόνα ακόμα πανηγυρίζουν. Βλέπετε δεν είναι και λίγο η Πορτογαλία να τερματίζει πρώτη και αήττητη στον όμιλό της, αλλά και η Ρουμανία να πηγαίνει από την... κόλαση στον παράδεισο στο παραπέντε ή για να ακριβολογούμε στο παραδύο... Και εάν αυτή η εικόνα επικρατεί εδώ και δυο μέρες σε άλλες δυο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό. Σε Λονδίνο και Βερολίνο τα πάντα θυμίζουν καταστροφή. Αγγλία και Γερμανία αποχαιρέτησαν πρόωρα τη διοργάνωση και μάλιστα με τραγικό φινάλε. Η νύχτα της Τρίτης ήταν του «Αγίου Βαρθολομαίου» για δυο από τα λεγόμενα φαβορί πριν την επίσημη έναρξη των αγώνων.

Στο παραδύο... στην οκτάδα

Οι Αγγλοι παρά τα προβλήματά τους έφτασαν στη... βρύση αλλά παρά την όρεξή τους νερό δεν κατάφεραν να πιουν. Η νίκη επί της Γερμανίας το Σάββατο έφερε την ομάδα της Γηραιάς Αλβιόνας σε πρώτο πλάνο όσον αφορά τη δεύτερη προνομιούχο θέση του ομίλου. Μια ισοπαλία με τη Ρουμανία αρκούσε. Ομως τα προβλήματα που είχε το συγκρότημα του Κέβιν Κίγκαν δεν μπορούσαν να καλυφθούν. Εστω και εάν κατάφεραν το 0-1 (γκολ του Τσίρου στο 21`) να το μετατρέψουν σε 2-1 με γκολ των Σίρερ (40`) Ουεν (45`) εντούτοις στην επανάληψη ολοκληρώθηκε το σκηνικό της καταστροφή. Ενα γρήγορο γκολ του Μουντεάνου στις αρχές του Β` μέρους ισοφάρισε το σκορ. Η έμπνευση του Κίγκαν να γυρίσει την ομάδα πίσω, βάζοντας παράλληλα αμυντικογενείς παίκτες (Σαουθεγκέιτ, Χέσκι, Μπάρμπι) δεν αποδείχτηκε και η καλύτερη. Δυο λεπτά πριν το τέλος η ανατροπή στην περιοχή του Μολντοβάν από τη Φιλ Νέβιλ και η εύστοχη εκτέλεση του πέναλτι από την Γκανέα έστελε τους Ρουμάνους στον έβδομο ουρανό και τους Αγγλους σπίτια τους...

Ολοκληρωτική καταστροφή

Καθ' όλα προφητικός αποδείχτηκε ο τίτλος της μεγαλύτερης αθλητικής εφημερίδας της Γερμανίας «Μπιλντ» που έγραφε για τον ομοσπονδιακό τεχνικό Εριχ Ρίμπεκ χαρακτηρίζοντας τον σαν «Εριχ Βατερλό». Ο διασυρμός των πρωταθλητών Ευρώπης από τα δεύτερα της Πορτογαλίας (έπαιζε με οκτώ αλλαγές), από την οποία έχασαν με 3-0 ολοκλήρωσε την τραγική εικόνα. Οι Γερμανοί αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση χωρίς νίκη αλλά με δυο ήττες και μια ισοπαλία. «Το ποδόσφαιρό μας έχει πιάσει πάτο» είχε πει πριν του αγώνες ο Φραντς Μπεκεμπάουερ και ο Εριχ Ρίμπεκ και οι παίκτες του φρόντισαν να τον δικαιώσουν. `Η τουλάχιστον δεν έκαναν τίποτα να τον διαψεύσουν. Φυσιολογική συνέχεια η παραίτηση του Ρίμπεκ από Ομοσπονδιακό και πλέον αναζητείται αντικαταστάτης. Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο με τρία γκολ (35`,53`,71`) έκανε τον Ουμπέρτο Κοέλιο να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση και του δημιούργησε ευχάριστο πονοκέφαλο για τη συνέχεια, αφού ένας τέτοιος παίκτες έχει θέση στη βασική ενδεκάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ