Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Το πετρέλαιο βάζει φωτιά στον πληθωρισμό

Σταθεροποιημένος εμφανίζεται ο πληθωρισμός το Μάη του 2000 στο ποσοστό 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα τον περασμένο μήνα είχε πληθωρισμό 2,6%. Εντύπωση προκαλεί το υψηλό ποσοστό της Ιρλανδίας (5,1%), της χώρας που θεωρείται πρότυπο επιδόσεων στην οικονομία. Μεγαλύτερα απ' την Ελλάδα ποσοστά έχουν ακόμη η Φινλανδία (2,7%), η Δανία (2,8%), το Λουξεμβούργο (2,9%) και η Ισπανία (3,2%). Το χαμηλότερο πληθωρισμό έχουν η Βρετανία (0,5%), η Σουηδία (1,3%), η Γερμανία (1,5%), η Γαλλία (1,6%) και η Αυστρία (1,6%).

Οσον αφορά στους παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, τα στοιχεία της Eurostat παρουσιάζουν την ενέργεια και τις μεταφορές να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στον τιμάριθμο. Συγκεκριμένα, οι τιμές της κατηγορίας «τρόφιμα, ποτά, τσιγάρα» αυξήθηκαν το Μάη κατά 0,8%, στην ενέργεια κατά 11,3%, στην κατηγορία «ενοίκια, νερό, ηλεκτρικό, οικιακά καύσιμα» κατά 3,2% και στις μεταφορές κατά 4,7%.

Είναι φανερό ότι ένα σημαντικό ποσοστό στη διαμόρφωση του πληθωρισμού, τον περασμένο μήνα, οφείλεται στις συνεχείς αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Για να γίνει κατανοητή η επίδραση αυτής της αύξησης σημειώνεται ότι αν εξαιρέσουμε την ενέργεια απ' τους συντελεστές του πληθωρισμού τότε αυτός θα ήταν το Μάη 0,9%.

Οσο κι αν η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συγκυριακή θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πληθωρισμός στις περισσότερες χώρες-μέλη έχει περιοριστεί στο «σκληρό πυρήνα» του, αφού έχει εξαντληθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Ομως και πάλι στην «αντιπληθωριστική» πολιτική της ΕΕ οι μισθωτοί καλούνται να επωμιστούν τα βάρη. Για τα κέρδη, ούτε λόγος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ