Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μπαρσόνι

Ο πρόεδρος της Κύπρου Γλ.Κληρίδης συναντήθηκε χτες το πρωί με τον Αντρας Μπαρσόνι, εισηγητή της πολιτικής επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό το πρίσμα του σάλου που προκλήθηκε από ενέργειες και δηλώσεις του τελευταίου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο Α. Μπαρσόνι, μιλώντας μετά τη συνάντηση, τη χαρακτήρισε επιτυχή και παραγωγική και μίλησε για παρεξήγηση από πλευράς του Τύπου αναφορικά με την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα.

Σαφώς πιο προσεκτικός στη χρήση ορολογιών ο Α. Μπαρσόνι αναφέρθηκε σε ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα και τόνισε ότι, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν αλλάξει τη θέση και τη στάση τους και επομένως δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης ή αποδοχής του ψευδοκράτους.

Είπε επίσης ότι κατανοεί τις αντιδράσεις κάποιων που δεν επιθυμούσαν να τον συναντήσουν, γιατί -όπως εξήγησε- αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση είναι τώρα πιο λεπτή λόγω και των προσπαθειών του Ραούφ Ντενκτάς για αποδοχή της ύπαρξης του ψευδοκράτους.

Περιμένοντας την έναρξη του Γ' γύρου των συνομιλιών

Η Βρετανία αναμένει ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα αρχίσουν ως έχουν προγραμματιστεί στις 5 του Ιούλη, στη Γενεύη, σύμφωνα με επίσημο εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω σχόλιο, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές άφησαν να νοηθεί ότι οι πληροφορίες από την Αγκυρα επιβεβαιώνουν την έναρξη των συνομιλιών, όπως έχει συμφωνηθεί. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δεν προγραμματίζει επίσκεψη στην Αγκυρα στο παρόν στάδιο.

Στην Αθήνα σήμερα ο ντε Σότο

Συνομιλίες διάρκειας 45 λεπτών με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ είχε χτες στην Αγκυρα ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Επόμενος σταθμός του Ντε Σότο είναι η Αθήνα, όπου θα συναντηθεί σήμερα στις 10 π.μ. με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ντε Σότο, μετά τη συνάντησή του με τον Ι. Τζεμ, δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα επιθυμούσε την πραγματοποίηση του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και ότι ελπίζει πως δε θα υπάρξουν αλλαγές στην πρόσκληση που διαβιβάστηκε πρόσφατα προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ