Πέμπτη 9 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνέχεια στην πολιτική ένταση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε νέα φάση εισέρχεται η πολιτική αντιπαράθεση καθώς ο σιίτης αντιπρόεδρος υπέγραψε, τελικά, το Προεδρικό Διάταγμα για σύγκλιση του Κοινοβουλίου. Η υπογραφή του Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί, εκτός από στήριξη στον Κούρδο Πρόεδρο Ταλαμπανί, που αποπειράται να «φορτώσει» στο Κοινοβούλιο το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την πρωθυπουργία, έδειξε ότι υπάρχει, πλέον, ρήγμα και στους κόλπους της σιιτικής, θρησκευτικού προσανατολισμού, «Ενωτικής Ιρακινής Συμμαχίας», που επικράτησε στις εκλογές.

Τα περισσότερα από τα 7 κόμματα της «Συμμαχίας» εμπόδιζαν τη σύγκλιση της Βουλής γιατί εφόσον αυτή γίνει τίθενται συγκεκριμένα χρονικά όρια, με βάση το «Σύνταγμα», για εκλογή Προέδρου και πρωθυπουργού. Το κόμμα του αντιπροέδρου Μαχντί, όμως, φαίνεται ότι διαχώρισε τη θέση του. Το αδιέξοδο αφορά τον Τζαφάρι, καθώς Κούρδοι, σουνίτες και κοσμικοί σιίτες θεωρούν ότι «δεν είναι αρκετά ενωτικός για πρωθυπουργός». Το κλίμα βάρυνε περαιτέρω όταν τον υποστήριξε ανοιχτά ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι αντικατοχικές επιθέσεις με επίκεντρο τη Βαγδάτη και τη Φαλούτζα. Εντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι 5 αστυνομικοί και 1 Αμερικανός στρατιώτης, και περισσότεροι από 35 τραυματίστηκαν. Στη Βαγδάτη, επίσης, εντοπίστηκαν οι σοροί 18 σουνιτών που είχαν στραγγαλιστεί.

Τέλος, ένοπλοι με στολές Ιρακινών αστυνομικών απήγαγαν 50 υπαλλήλους (σωματοφύλακες, τεχνικούς υπολογιστών, οδηγούς κ.ά.) της ιρακινής εταιρίας ασφαλείας «Al Rawafid» από την έδρα της στην ανατολική Βαγδάτη. Η εταιρία απασχολεί, κυρίως, πρώην στελέχη του ιρακινού στρατού και συνεργάζεται με αραβικές εταιρίες. Οι απαχθέντες δεν αντέδρασαν καθώς πίστεψαν ότι επρόκειτο για αστυνομικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ