Πέμπτη 9 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ενάντια στο «τείχος του αίσχους»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες διαδήλωσαν χτες μπροστά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αξιώνοντας άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα χωρίς χαρτιά. Απαίτησαν ταυτόχρονα να αποσυρθεί άμεσα ο νέος (αντι)μεταναστευτικός νόμος, που περιέχει προκλητικά ρατσιστικές διατάξεις, όπως η μετατροπή του «αδικήματος» της λαθρομετανάστευσης σε κακούργημα και η ανέγερση «φράκτη ασφαλείας» σε μεγάλο μέρος (1.130 χλμ.) της μεθορίου ΗΠΑ - Μεξικού.

Στο μεταξύ χτες το Ισπανικό Κέντρο του ερευνητικού οίκου Pew δημοσίευσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 11,5 εκατ. μετανάστες χωρίς έγγραφα εργάζονται στις ΗΠΑ. Η «λαθρομετανάστευση» αυξάνεται σταθερά από το 2000, σημείωσε, παρά τα σκληρότερα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στην αμερικανομεξικανική μεθόριο.

Πάνω από τους μισούς μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι από το Μεξικό, αλλά σημειώνεται «σταθερή αύξηση της ροής» μεταναστών από τη ΝΑ Ασία. Οι μετανάστες καλύπτουν τις ανάγκες του αμερικανικού αγροτικού - κτηνοτροφικού τομέα σε εργατικά χέρια κατά 24%, στις εργασίες καθαρισμού κατά 17% και στον τομέα των κατασκευών κατά 14%. Συνολικά, κατά τη μελέτη, το 2005 εργάστηκαν στις ΗΠΑ κάπου 7,2 εκατ. μετανάστες χωρίς χαρτιά, που αποτέλεσαν σχεδόν το 5% της εργατικής δύναμης στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ