Πέμπτη 9 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ιρανικός φάκελος

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «οδεύει», πλέον, ο φάκελος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μετά την ολοκλήρωση της σχετικής συνεδρίασης του συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας χωρίς επίτευξη κάποιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής. Η έκθεση του επικεφαλής της ΔΕΑΕ Μουχάμαντ Μπάρανταϊ, όπως αναμενόταν, υπογράμμιζε ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν έχει καμία στρατιωτική πτυχή.

Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου, στα τέλη του περασμένου μήνα, εφόσον δεν έχει αλλάξει τίποτε, ο φάκελος αναφέρεται αυτόματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που, όπως υποστήριζαν Αμερικανοί διπλωμάτες, θα εξετάσει το θέμα «από την επόμενη βδομάδα». Ο Μπάρανταϊ επέμεινε ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας, τάχτηκε υπέρ της διπλωματίας και ζήτησε να «χαμηλώσουν οι τόνοι από όλους, γιατί η Μέση Ανατολή είναι πολύ ασταθής περιοχή».

Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες μιλούσαν για «σταδιακή» άσκηση πίεσης προς το Ιράν για πλήρη τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού προγράμματος, μέχρι του σημείου της επιβολής κυρώσεων. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε να εκτιμήσει ότι «είναι ώρα να ασχοληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας» και ο Γερμανός ομόλογός του για «αποκλειστικά διπλωματική λύση». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι δεν εξετάζεται καν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης και ότι η Μόσχα «δε θεωρεί ότι αποδίδουν οι κυρώσεις, γι' αυτό και δε θα τις στηρίξει», γεγονός που προϊδεάζει για νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκε η αντίδραση της Τεχεράνης, αν και με διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων. Σε ανακοίνωσή της, η ιρανική προεδρία τόνιζε ότι «όσο δυνατές και αν φαίνονται οι ΗΠΑ μπορούν να υποφέρουν δεινά και πόνους αν προσπαθήσουν να διαγράψουν το δικαίωμα του Ιράν, με οποιονδήποτε τρόπο, για ειρηνική πυρηνική ενέργεια».

Ιρανικές διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι η αναφορά του φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας συνεπάγεται τερματισμό των συνομιλιών για τη ρωσική πρόταση, ενώ υπονοήθηκε η πιθανότητα διακοπής των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών, ενδεχόμενο που διαψεύστηκε από τον υπουργό Πετρελαίου, ο οποίος, όμως, συμπλήρωσε ότι «η στάση μας θα διαμορφωθεί ανάλογα με τη στάση των άλλων απέναντί μας». Επίσης, η Τεχεράνη διαμήνυσε ότι, προς το παρόν, θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη ΔΕΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ