Πέμπτη 9 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μεγάλες κινητοποιήσεις σε 471 πόλεις

Κατά της αντιλαϊκής δημοτικής μεταρρύθμισης

Το Σάββατο, 4 Μάρτη, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) πραγματοποιήθηκε παρρωσική κινητοποίηση κατά της αύξησης των δημοτικών τελών και των άλλων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στην αντιδραστική μεταρρύθμιση του νέου «δημοτικού κώδικα». Συγκεκριμένα, διαδηλώσεις έγιναν σε 70 περιοχές, από τις 89 που έχει η χώρα, σε 471 πόλεις και 1.362 κωμοπόλεις της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των οργανωτών, ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων προσέγγισε τα 2 εκατομμύρια.

Την κινητοποίηση στήριξε επίσης το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ) και μικρότερες κινήσεις και ομάδες της ρωσικής αντιπολίτευσης, καθώς επίσης η νέα ταξική Συνομοσπονδία Εργασίας, το Συνδικάτο των λιμενεργατών, το Συνδικάτο των μηχανικών της πολιτικής αεροπορίας, το Συνδικάτο στο αγροτο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, το Συνδικάτο των μηχανοδηγών των τρένων, αλλά και κοινωνικές οργανώσεις, όπως το Κίνημα υπεράσπισης του στρατού, οι Ρώσοι επιστήμονες σοσιαλιστικού προσανατολισμού, η Παρρωσική Ενωση Γυναικών, κ.ά.

Να σημειωθεί ότι τόσο το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» και το Φιλελεύθερο - Δημοκρατικό κόμμα (του Ζιρινόφσκι), όσο και το κεντροδεξιό «Γιάμπλακο» κι η κεντροαριστερή «Ρόντινα» («Πατρίδα») τάχθηκαν ενάντια στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε πολλές όμως περιπτώσεις τοπικές οργανώσεις των δύο τελευταίων κομμάτων συμμετείχαν στις λαϊκές συγκεντρώσεις και πορείες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους έκλεισαν δρόμους κι οργάνωσαν πορείες, παρά το γεγονός της άρνησης των αστυνομικών αρχών να τους παραχωρήσουν σχετική άδεια. Μάλιστα, στις πόλεις Ουλιάνοβσκ, Βορόνεζ και Εκατερινμπούργκ οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν συλλήψεις διαδηλωτών.

Κύριο αίτημα των διαδηλωτών ήταν η κατάργηση της ληστρικής κοινωνικό - οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η εξασφάλιση εγγυήσεων για μια αξιοπρεπή ζωή, η ανατροπή της καταστροφικής δημοτικής μεταρρύθμισης, που στερεί μεγάλο μέρος των πολιτών από το συνταγματικό δικαίωμα της στέγης.

Σε ανακοίνωση των διαδηλωτών σημειώνεται: «Η βάρβαρη πολιτική συνεχίζεται. Με εγκληματικό τρόπο ληστεύονται οι οικονομίες των πολιτών. Εχουν αρπαχτεί τα περισσότερα εργοστάσια και οι φάμπρικες, οι φυσικοί πόροι της Ρωσίας. Ολοκληρωτικά καταστρέφεται η εθνική παραγωγή (;) Στα όρια της φυσικής εξαθλίωσης βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Σε αρκετές περιοχές οι λογαριασμοί των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των δημοτικών τελών αυξήθηκαν, πλησιάζοντας το σύνολο του μισθού που καταβάλλεται σήμερα στο δάσκαλο και στο γιατρό, στον εργαζόμενο στον τομέα του πολιτισμού και στο στρατιωτικό». Οπως σημειώνεται, μια τέτοια πολιτική οδηγεί «στη γενοκτονία του ρώσικου λαού», και ήδη ο πληθυσμός της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια έχει μειωθεί κατά 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην πλατφόρμα των αιτημάτων υπάρχουν και οι συγκεκριμένες διεκδικήσεις που θα γίνουν αντικείμενο της κλιμάκωσης του αγώνα το επόμενο διάστημα: 1. Κατάργηση του αντισυνταγματικού δημοτικού κώδικα, που περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της Ρωσίας. 2. Οι οικογενειακές δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες και τους δημοτικούς λογαριασμούς να μην ξεπερνούν το 10% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. 3. Κρατική επιχορήγηση για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και τη διατήρηση και ανάπτυξη των δικτύων. Να σταματήσει η διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ