Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
Λυρικό έπος

Σκηνή από την ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν»
Σκηνή από την ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν»
Προχωρά ο Ιούνης, πως αλλιώς θα μπορούσε να κάνει, ακίνητος να μείνει. Προχωρά με αστάθεια, με νεύρα, με μπουρίνια με ζέστη, με αέρα αλλά και με άπνοια. Πότε έχει κέφια και πότε ακεφιές. Τι να γίνει, ίσως να είναι καλύτερα έτσι, παρά η απόλυτη, η φρικτή ζέστη που καραδοκεί να εμφανιστεί τον Ιούλη, καθώς μας λένε οι ειδικοί. Για να δούμε το θα δούμε σήμερα το βράδυ.

Από την ΕΤ-1 στις 21.00 θα προβληθεί το αριστούργημα του Σεργκέι Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν». Πρόκειται για μια επική ασπρόμαυρη ταινία, που γυρίστηκε στη Σοβιετική Ενωση το 1925, για να τιμηθεί ο ξεσηκωμός του 1905 και προβλήθηκε στην επέτειο των είκοσι χρόνων της εξέγερσης. Ο μεγαλοφυής σκηνοθέτης στηρίχτηκε στα γεγονότα και τα ανάπλασε με ερασιτέχνες δίνοντας και πάλι ζωή στη μεγάλη εξέγερση με τη δύναμη μιας ορμητικής εικόνας και δημιουργώντας ένα λυρικό έπος. Στο «Θωρηκτό Ποτέμκιν» το πλήρωμα αρνείται πια να εξευτελίζεται και να τρώει σκουπίδια. Ξεσηκώνεται και αντιδρά, πετώντας αξιωματικούς στη θάλασσα. Η ναυτική ανταρσία παίρνει διαστάσεις «υγρής» επανάστασης που μεταδίδεται με τρομερή ταχύτητα. Ενας ναύτης σκοτώνεται από έναν αξιωματικό και η σoρός του νέου άνδρα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στην Οδησσό. Η ανταρσία εξαπλώνεται και στην πόλη, αλλά η φρουρά του Τσάρου πυροβολεί το άοπλο πλήθος στα θρυλικά σκαλοπάτια που οδηγούν στο λιμάνι, ενώ το θωρηκτό σαλπάρει και διασχίζει το στόλο.

Από την ΕΤ-1 στις 22.30 «Ψεύτικο φεγγάρι» του Ντέιβιντ Φίσερ.

Ενας φτωχός, νέος άνδρας και η πλούσια Τζίνι ερωτεύονται παράφορα και παρά τις πιέσεις των γονιών τους που είναι αντίθετοι σε αυτή τη σχέση, συνεχίζουν το δεσμό τους. Οταν όμως η Τζίνι μένει έγκυος, αποκαλύπτεται πvς ο πατέρας του φίλου της είναι και δικός της πατέρας. Ο κλονισμός είναι μεγάλος για την Τζίνι, η οποία δεν μπορεί να κρατήσει το παιδί του μιλαδελφού της και φυσικά αποφασίζει να κάνει έκτρωση. Ομως η μητέρα του νέου αποκαλύπτει στον "πατέρα" ότι τελικά το παιδί δεν ήταν δικό του, οπότε οι δυο ερωτευμένοι δεν έχουν καμιά συγγένεια... Πρόκειται για ένα περίπλοκο οικογενειακό δράμα με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντιλόν.

Από την ΕΤ-3 στις 24.00 «Σουίτα 16» του Ντομινίκ Ντεριντέρ.

Ο Γλόβερ, ένας παλιός επιτυχημένος πλέι μπόι, είναι παγιδευμένος σε ένα κορμί που δεν μπορεί να λειτουργήσει πια και είναι περιορισμένος σε μια σουίτα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Ενας νεαρός γοητευτικός τυχοδιώκτης που, προσπαθεί να ξεφύγει από την τελευταία του απάτη, βρίσκει καταφύγιο σε αυτή τη σουίτα, τη σουίτα νούμερο 16... Σε λίγο χρονικό διάστημα, οι δυο άνδρες θα αναπτύξουν μια παράξενη φιλία. Ο ένας, ο νεότερος, θα εξελιχθεί σε «ερμηνευτή» των ερωτικών φαντασιώσεων του «απόμαχου» γητευτή των γυναικών. Αυτό, όμως, που ξεκίνησε σαν παιχνίδι θα καταλήξει σε μια τρομερή μάχη και η φίλια, που γεννήθηκε ανάμεσά τους θα πεθαίνει από το μίσος. Μια τελική αναμέτρηση για την εξουσία και την επιβίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ