Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Γιουρο-τίποτα...

Τρία πανομοιότυπα χορευτικά ποπ κομμάτια και μία μπαλάντα, όλα αγγλόφωνα, διεκδικούν το χρίσμα της «ελληνικής» εκπροσώπησης στον 51ο Διαγωνισμό της Γιουροβίζιον (το τραγούδι θα επιλεγεί την Τρίτη). Οπως αναφέρθηκε σε χτεσινή παρουσίασή τους, τα τραγούδια, σε σύνθεση των Νίκου Καρβέλα (δικά του είναι τα δύο από τα τέσσερα, τα «Everything» και «Who cares about love»), Δημήτρη Κοντόπουλου («Welcome to the party») και των αδελφών Παπαβομβολάκη («Πήγασος», το «A beautiful night»), επιλέχτηκαν μεταξύ 100 περίπου. Να σημειωθεί ότι την τελική επιλογή έκαναν η ΕΡΤ, η Αννα Βίσση και η δισκογραφική εταιρία της τραγουδίστριας, «Sony - BMG»!

Με εμφανέστατη την πρόθεση να είναι αρεστά στην Εσπερία και το κοινό της, τα υποψήφια κομμάτια (τουλάχιστον τα τρία) αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα μουσικής ομοιομορφίας. Καθώς από τη χτεσινή παρουσίαση απουσίαζαν οι δημιουργοί τους και η Α. Βίσση, την υπεράσπιση της «ποιότητας» των τραγουδιών ανέλαβαν εκπρόσωποι της ΕΡΤ και της «Sony - BMG». Δεν ξέρουμε με ποιο κριτήριο η ΕΡΤ θεωρεί το «επίπεδό τους αρκετά υψηλό». Εκείνο που διαπιστώσαμε είναι ότι πρόκειται για τραγούδια κομμένα και ραμμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κολοσσών της μουσικής βιομηχανίας και του πανηγυριού της ευρωπαϊκής μουσικής ισοπέδωσης, που ακούει στο όνομα Διαγωνισμός της Γιουροβίζιον.

Γι' αυτόν το διαγωνισμό καλείται ο ελληνικός λαός να πληρώσει φέτος τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ευρώ! Την ίδια στιγμή, που οι κορυφαίοι ελληνικοί μουσικοί οργανισμοί στενάζουν οικονομικά και το ελληνικό τραγούδι, εξοβελισμένο από την πλειοψηφία των δισκογραφικών και τα ΜΜΕ, πασχίζει να επιβιώσει, η κρατική ΕΡΤ, που προ μηνών επιχείρησε να πείσει για τις πολιτιστικές ανησυχίες της μέσω του Διαγωνισμού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, σέρνει το ανόητο και πολυδάπανο χορό της Γιουροφιέστας... Ακολουθώντας κατά γράμμα τις «φεϊμ-στορίτικες» διδαχές των ιδιωτικών καναλιών, αλλά και τις «δυτικότροπες» ισοπεδωτικές επιλογές των δισκογραφικών εταιριών.


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ