Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΚΟΡΩΝΙΑΣ
Τα ίδια θα έκανα και σήμερα...

Στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα εκπρόσωπος της «Eriksson» και ακολουθεί ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου

Την ίδια στάση, μη ενημέρωσης της αρμόδιας αρχής για διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, θα ακολουθούσε και σήμερα ο Γ. Κορωνιάς, εάν ανακάλυπτε νέο κρούσμα υποκλοπών.

Αυτό δήλωσε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ολοκληρώνοντας τη διήμερη εμφάνισή του, ενώ θα ακολουθήσουν την ερχόμενη βδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της ERICSSON και σε επόμενη συνεδρίαση ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου.

Ο Γ. Κορωνιάς υπεραμύνθηκε της θέσης του για την απομάκρυνση του συστήματος υποκλοπών χωρίς να ενημερώσει κανέναν και άφησε αιχμές για τη θέση της αρχής διασφάλισης του απορρήτου ότι έπρεπε να το αφήσει εν λειτουργία προκειμένου να αποκαλυφθούν οι δράστες. Κατά τον ίδιο, κάτι τέτοιο είναι παράνομο και ενέχει ρίσκο, αφού είναι πιθανόν το σύστημα υποκλοπών να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τρομοκρατικές ενέργειες.

Κατά τα άλλα, συνέχισε να επιμένει ότι η εταιρία του δεν είχε καμία ευθύνη για τις υποκλοπές, αφού για να γίνουν αυτές χρησιμοποιήθηκαν κωδικοί της ERICSSON, για την οποία είπε ότι «ίσως και η ίδια να είναι θύμα» των υποκλοπών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE, ακολουθώντας τη γραμμή «δεν ξέρω τίποτα», ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει το περιεχόμενο των σημειώσεων του στελέχους του Κ. Τσαλικίδη, ο οποίος αυτοκτόνησε μια μέρα πριν ενημερωθεί η κυβέρνηση για τις υποκλοπές. Μάλιστα, είπε ότι δε διέταξε καμία έρευνα στην εταιρία μετά τα δημοσιεύματα για την περίεργη σύμπτωση της ημερομηνίας της αυτοκτονίας, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να κάνω έρευνα με βάση τις εφημερίδες». Αγνοια δήλωσε και για το εάν με το θέμα ασχολήθηκε η υπηρεσία ασφαλείας της VODAFONE.

Σύγχυση δημιουργήθηκε στην επιτροπή, όταν ο Γ. Κορωνιάς είπε ότι η λίστα με τα ονόματα και τους αριθμούς τηλεφώνων όσων παρακολουθούνταν επεξεργάστηκε από την κυβέρνηση, αφού άφηνε αιχμές για μαγείρεμά της. Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι κυβέρνηση απλώς ξεκαθάρισε σε ποιον ανήκαν κάποια τηλέφωνα που ήταν χρεωμένα σε δημόσιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, τηλέφωνο που ήταν χρεωμένο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης διευκρινίστηκε ποιος αξιωματικός το χρησιμοποιούσε. Ο ίδιος είπε ότι δεν μπήκε στον κόπο να συγκρίνει τη λίστα (με περίπου 100 τηλέφωνα) που παρέδωσε στον Γ. Βουλγαράκη με αυτήν που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση.

Ο Γ. Κορωνιάς ανέφερε ότι ένα από τα τηλέφωνα που παρακολουθούνταν ήταν στο όνομα του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με σύνδεση της Βουλής και κάποιοι βουλευτές, ακόμα και κυβερνητικοί, εκτίμησαν ότι αυτό ακούγεται πρώτη φορά. Ομως, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει οι τρεις υπουργοί (Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) είχαν αναφέρει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι κάποιο από τα τηλέφωνα του Κ. Καραμανλή που παρακολουθούνταν «ήταν στο όνομά του», κάτι που φαίνεται πως αγνοούσαν οι βουλευτές της ΝΔ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε περισσότερο εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποστασιοποιηθεί από την VODAFONE, αφού αρκετές από τις ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ ήταν επιθετικές προς τον Γ. Κορωνιά. Χαρακτηριστικά, ο Χ. Ζώης είπε ότι από τη στιγμή που από την εταιρία δεν προστατεύτηκε το απόρρητο των επικοινωνιών και δεν ενημερώθηκε η αρμόδια αρχή προστασίας του απορρήτου, τότε προβλέπονται πειθαρχικές, αλλά και ποινικές κυρώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελέγχους στα αρχεία των ΟΤΕ, «Cosmote», «Vodafone» και «Wind» αποφάσισε η ΑΔΑΕ (2023-01-04 00:00:00.0)
Ποινική δίωξη για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπίας (2011-09-03 00:00:00.0)
Σε εφέτη ανακριτή η υπόθεση (2006-07-07 00:00:00.0)
Ζητάει νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών (2006-07-06 00:00:00.0)
«Δείχνει» προς το εξωτερικό (2006-03-10 00:00:00.0)
Διαψεύδει «δηλώσεις Κορωνιά» η «Vodafone» (2006-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ