Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες συνομιλίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Νέο κύκλο επαφών είχε, χτες, η «Χαμάς» με τις άλλες παρατάξεις εντείνοντας τις πιέσεις της για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά την παράταση 2 εβδομάδων που έλαβε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια από τον Πρόεδρο Αμπάς. Η συνάντηση στο σπίτι του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Χαμάς», Μαχμούντ Ζαχάρ, στην πόλη της Γάζας, ήταν πολύωρη και συμμετείχαν εκπρόσωποι της «Φατάχ», του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και του «Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού».

Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» μετέδιδε ότι η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τη «Φατάχ» ότι θα διακόψει κάθε σχέση μαζί της σε περίπτωση που η τελευταία συνεργαστεί με τη «Χαμάς». Ο Πρόεδρος Αμπάς δε σχολίασε τις πληροφορίες, ούτε και το περιεχόμενο της μυστικής συνάντησης, που είχε την Κυριακή στο Αμμάν, με το νούμερο δύο του κόμματος «Καντίμα», Σιμόν Πέρες, και φέρεται να ασχολήθηκε με οικονομικά θέματα.

Ο Αμπάς έφθασε, χτες, στη Βιέννη, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, με στόχο, όπως λέγεται, να μη διακοπεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε τηλεοπτική εκπομπή, 6 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ (Ελλάδας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Λετονίας, Λουξεμβούργου, Αυστρίας) κατέστησαν σαφές ότι δε θα διακοπεί η χρηματική βοήθεια, «αλλά θα χορηγείται με εναλλακτικούς τρόπους και όχι διά μέσου της Παλαιστινιακής Αρχής, εφόσον η «Χαμάς» αναλαμβάνοντας την εξουσία δεν αποκηρύξει τη βία και δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ».

Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεία της «Χαμάς», που ολοκλήρωσε ολιγοήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, θριαμβολογούσε ότι «έλαβε διαβεβαιώσεις σημαντικότατης χρηματικής υποστήριξης από το Ριάντ, ικανής να καλύψει σε μεγάλο βαθμό την απουσία της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ