Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Πρώτο νομοσχέδιο για τις συντάξεις

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Χτες πρώτη μέρα της θητείας της, ως Προέδρου της Χιλής η Μισέλ Μπατσελέ θα κατέθετε στο Κογκρέσο το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και τα χαμηλά εισοδήματα, (αναθεωρώντας το σύστημα που θέσπισε η χούντα του Πινοτσέτ). Ετσι προβλέπεται αύξηση στο κατώτατο όριο της σύνταξης, ενώ δίνεται και άμεση πρόσβαση και επέκταση των παροχών Υγείας και Περίθαλψης στους πολίτες άνω των 60 ετών και σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Πρόκειται για 3 εκ. των 36 μέτρων που δεσμεύτηκε η Μπατσελέτ ότι θα τα θέσει σε εφαρμογή τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής της. Το δε Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται από δέκα γυναίκες και δέκα άνδρες με γυναίκες στα υπουργεία Οικονομίας και Αμυνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μπατσελέτ ορκίστηκε την Κυριακή στην πόλη Βαλπαραΐσο. Το «παρών» στην τελετή έδωσαν οι περισσότεροι ηγέτες της Νοτίου Αμερικής, όπως ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ, της Βραζιλίας Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες, της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και της Βολιβίας Εβο Μοράλες. Τις Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσώπησε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις.

Στο περιθώριο της ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Κοντολίζα Ράις με τον Πρόεδρο Εβο Μοράλες, σε μια στιγμή που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ