Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Επιβεβαιώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγές στο όριο του 2%

Ανεπιτυχή προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν ύστερα από δήλωση του υπουργού Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, ότι θα «εξετάσει» την ισχύ ορίου του 2% για τις ομαδικές απολύσεις, έκανε χτες η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα.

Ο υπουργός, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι «η πολιτική μας δεν αλλάζει στον τομέα αυτό» και ότι υπάρχουν «λειτουργικά θέματα», που πρέπει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Το μόνο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, με διάλογο βεβαίως με τους κοινωνικούς φορείς, αφορά κάποιες οριακές περιπτώσεις».

Αυτές οι περιπτώσεις έχουν να κάνουν, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, με τις επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στον περιορισμό του 2% των απολύσεων ανά μήνα, λόγω του μικρού αριθμού του προσωπικού τους (κάτω από 50 εργαζόμενους). Ωστόσο, αυτή την «ανισότητα» επικαλείται ο ΣΕΒ έτσι ώστε να στηρίξει το «δίκαιο» του αιτήματός του για ανατροπή του ορίου απολύσεων προς τα πάνω.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα και με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θα καθυστερήσει για λίγο τη λήψη αποφάσεων για το θέμα, προφανώς για να το συνδέσει με τα άλλα μέτρα που προτίθεται να πάρει για την προώθηση ακόμη περισσότερο της «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων.

Χτες, εξάλλου, το Συντονιστικό όργανο των σωματείων της Αθήνας στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών κατάγγειλε σε ανακοίνωσή του «κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης - με τις κατευθύνσεις και εντολές του ΣΕΒ - να απελευθερώσει το όριο των απολύσεων».

Ενάντια στην αλλαγή του ορίου για τις απολύσεις έχει τοποθετηθεί και η ΓΣΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ΣΕΒ έδωσε (ξανά) το στίγμα του... (2016-11-22 00:00:00.0)
Απαιτούν στήριξη οι εργαζόμενοι (2000-01-08 00:00:00.0)
Υπουργική απόφαση για τις απολύσεις (1999-06-29 00:00:00.0)
"Ρωτήστε και τους απολυμένους κ. υπουργέ" (1995-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ