Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιώσεις σε πρόσφορο «έδαφος»

Ευελιξία, ανεξέλεγκτες απολύσεις, οι απαιτήσεις τους προς τον υπουργό Εργασίας

Προκλητικές αξιώσεις για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ανεξέλεγκτες απολύσεις και φορολογικές απαλλαγές προς ενίσχυση παραπέρα των υπερκερδών τους, προέβαλαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), στη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός επισκέφθηκε την πόλη για τα εγκαίνια του παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, ενώ είχε συνάντηση και με το Εργατικό Κέντρο, όπου απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση στα θέματα που του έθεσε.

Οι εκπρόσωποι του ΣΒΒΕ απαίτησαν μέτρα για την «αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ευέλικτων και σύγχρονων μοντέλων απασχόλησης στην αγορά εργασίας, όπως μερική απασχόληση, διευθέτηση του χρόνου εργασίας...», με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι με την ευελιξία στην αγορά εργασίας και στις απολύσεις «αυξάνεται η απασχόληση και μειώνεται η ανεργία»!!! Απαίτησαν την κατάργηση του ορίου του 2% στις απολύσεις ή τουλάχιστον την αύξηση του ποσοστού, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 98/59/ΕΚ, που αναφέρει πως ομαδικές απολύσεις νοούνται όσες πραγματοποιούνται από έναν εργοδότη, εφόσον ο αριθμός των απολύσεων ανέρχεται για περίοδο 30 ημερών τουλάχιστον σε 10% των απασχολουμένων. Επίσης, ζήτησε να καταργηθεί η εισφορά 0,5% επί της αξίας των εξαγωγών υπέρ του Ταμείου Αποζημιώσεων Καπνεργατών (θεσπίστηκε το 1953), γιατί, όπως ισχυρίζονται, λειτουργεί ως αντικίνητρο στις εξαγωγές.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρός του Π. Αβραμόπουλος έθεσε στον υπουργό τα θέματα της ανεργίας, της κρίσης των μεγάλων παραγωγικών μονάδων, το πρόβλημα που δημιουργεί η μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε άλλες χώρες και το ζήτημα της «μαύρης εργασίας» αλλοδαπών, αλλά δεν πήρε απάντηση.

Ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ, μετά τη συνάντηση, μας δήλωσε: «Η συνάντηση επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την πολιτική της κυβέρνησης, μια πολιτική ουσιαστικής και απεριόριστης στήριξης της "οικονομίας της αγοράς", δηλαδή των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ο κ. Γιαννίτσης, στην ουσία, δεν απάντησε στους προβληματισμούς και τα προβλήματα των εργαζομένων. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι δεν ξέρει τίποτα, όσον αφορά τις αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό, αλλά με γενικόλογες εκφράσεις για απασχόληση, ασφάλιση του εισοδήματος και κοινωνική πρόοδο, επιβεβαίωσε τη σαφή στρατηγική θέση της κυβέρνησης προς τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου ανάπτυξης, που στηρίζεται στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ