Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αμεση δράση για τα «λευκά κελιά»

Σε σύσκεψη χτες το βράδυ στο Συνδικάτο Οικοδόμων αποφασίστηκε η αποστολή επιτροπής στην Τουρκία

«Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τις επιθέσεις και τις εκτελέσεις των πολιτικών κρατουμένων, που ετοιμάζει το κράτος της Τουρκίας, είναι η ενίσχυση της διεθνούς συμπαράστασης και αλληλεγγύης». Αυτή η φράση υπήρξε η αφορμή αλλά και το συμπέρασμα της ευρείας σύσκεψης-συζήτησης που έγινε χτες το απόγευμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων απ' τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Μια Επιτροπή που δημιουργήθηκε περίπου πριν από τρεις μήνες, κάτω από την πίεση των γεγονότων και κυρίως μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση δέκα πολιτικών κρατουμένων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων, στην κεντρική φυλακή της Αγκυρας, του Ουλουτσανλάρ, στις 26 του περασμένου Σεπτέμβρη.

Ενα απ' τα βασικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη χτεσινή σύσκεψη της Επιτροπής με τους φορείς - την ΕΔΥΕΕ, το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, την Κομμουνιστική Ανανέωση κλπ. - ήταν ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων για την αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους. Ηδη έχει αποφασιστεί να σταλεί άμεσα στη γειτονική χώρα αντιπροσωπεία από βουλευτές και δημοσιογράφους - η ημερομηνία, σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν χτες, θα αποφασιστεί σήμερα - η οποία θα επισκεφθεί τις φυλακές της Τουρκίας και θα διαπιστώσει από κοντά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί εκεί. Παράλληλα, θα συναντηθεί με τους κρατούμενους, τις οικογένειες και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ηδη χτες, μέσα από βιντεοκασέτες που προβλήθηκαν, δόθηκε μια πρώτη γεύση της κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελείται στην Τουρκία. Οι εικόνες φρίκης που επικράτησαν μετά την εν ψυχρώ επίθεση των αστυνομικών στη φυλακή του Ουλουτσανλάρ έκαναν όλους τους εκπροσώπους των φορέων να εκτιμήσουν πως χρειάζεται άμεση δράση.

Το δεύτερο πολύ σοβαρό θέμα της χτεσινής συζήτησης ήταν το ζήτημα της δημιουργίας και λειτουργίας - απ' τον Αύγουστο - των λεγόμενων «λευκών κελιών» στην Τουρκία. Ηδη αυτές τις μέρες ο κρατικός μηχανισμός της χώρας ετοιμάζει τη μεταγωγή των 12.000 συνολικά πολιτικών κρατουμένων σ' αυτές τις νέες φυλακές-φέρετρα. Πρόκειται για κελιά που αποκλείουν πλήρως την επικοινωνία μεταξύ των φυλακισμένων - προβλέπουν ένα κελί ανά κρατούμενο, χωρίς κοινό προαύλιο χώρο. Πρόκειται δηλαδή για κελιά απομόνωσης, «που στόχο έχουν να τσακίσουν το ηθικό και την αντίσταση των πολιτικών κρατουμένων, μια αντίσταση που είναι σύμβολο του αγώνα του τουρκικού και κουρδικού λαού για τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους». Οπως ειπώθηκε χτες, σ' αυτή την κατεύθυνση παίρνονται κι άλλα μέτρα, που απαγορεύουν τα επισκεπτήρια και περιορίζουν στο ελάχιστο ακόμα και τις επισκέψεις των δικηγόρων! Η κατάσταση - τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής - ενδέχεται να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού απ' την άλλη πλευρά οι κρατούμενοι (πολιτικοί και μη) στην Τουρκία έχουν ήδη αποφασίσει πως μόνο... νεκροί θα μεταφερθούν στα κελιά της απομόνωσης. «Οταν ολοκληρωθεί η αποστολή μας θα ανακοινώσουμε τις εμπειρίες και τις πληροφορίες, που θα συλλέξουμε, στις ελληνικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα φροντίσουμε για τη σχετική ενημέρωση του ελληνικού λαού. Στόχος μας είναι η μετάδοση της φωνής αυτών των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο και να γίνουμε εμπόδιο στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης της Τουρκίας», ήταν η κατάληξη της χτεσινής ευρείας σύσκεψης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους θάβουν ζωντανούς... (2004-01-09 00:00:00.0)
Σχέδια του ΝΑΤΟ εφαρμόζει η Τουρκία! (2002-12-15 00:00:00.0)
Καθημερινό το προσκλητήριο νεκρών (2001-09-21 00:00:00.0)
Κυβερνητικό ρεσιτάλ υποκρισίας (2001-04-19 00:00:00.0)
Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί για διεθνιστική αλληλεγγύη στους Τούρκους αγωνιστές (2000-12-28 00:00:00.0)
Ζητάνε ν' ακουστεί και η δική τους φωνή (2000-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ