Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Μεγάλο πρόστιμο στον «ΑΛΦΑ»

Η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε, χτες, στον «ΑΛΦΑ» πρόστιμο συνολικού ύψους 1.500.000 ευρώ, ενώ ορισμένα μέλη του πρότειναν και την ανάκληση της άδειας του σταθμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση για το μετοχολόγιο και τις μεταβιβάσεις του σταθμού, ο Δ. Κοντομηνάς, μέτοχος της «ALPHA Δορυφορικής», είχε προχωρήσει σε δανεισμούς προς την εταιρία ξεπερνώντας το 5% του μετοχικού κεφαλαίου που όριζε ο νόμος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος 2328/95 απαγορεύει σε μέτοχο μιας εταιρίας να τη δανειοδοτεί ξεπερνώντας το 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Η διάταξη αυτή «αναπροσαρμόστηκε» με το νόμο της ΝΔ για το «βασικό μέτοχο», με τον οποίο το ποσοστό μειώθηκε στο 1%. Ο δανεισμός από τον Δ. Κοντομηνά έφθασε στο 171% του μετοχικού κεφαλαίου, μια αύξηση που έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο. Συγκεκριμένα, ο Δ. Κοντομηνάς προέβη το 2002 σε δανειοδότηση 19 εκατ. ευρώ (48,44% του μετοχικού κεφαλαίου), το 2003 61 εκατ. ευρώ (156,031%) και το 2004 68 εκατ. (171,8%).

Το ΕΣΡ επέβαλε για το λόγο αυτό πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ. Την ανάκληση της άδειας πρότειναν οι Ιρις Αυδή, Εύη Δεμίρη και Γιάννης Παπακώστας, μέλη του ΔΣ, επειδή όμως για να ληφθεί απόφαση για ποσό που ξεπερνά τα 300.000 περίπου ευρώ χρειάζεται η ψήφος των 2/3 με την απόφαση για πρόστιμο συμφώνησαν η Εύη Δεμίρη και ο Γιάννης Παπακώστας.

Το πρόστιμο των 500.000 ευρώ επιβλήθηκε από την πλειοψηφία του ΕΣΡ για το δανεισμό στον «ΑΛΦΑ» από την εταιρία ΔΕΜΚΟ που ανήκει στον Δ. Κοντομηνά, ποσού 28 εκατ. ευρώ (71,96 του μετοχικού κεφαλαίου). Οι Εύη Δεμίρη, Ιρις Αυδή και Γιάννης Παπακώστας πρότειναν την ανάκληση της άδειας του σταθμού αλλά λόγω και πάλι της απαιτούμενης πλειοψηφίας συμφώνησαν για το πρόστιμο η Εύη Δεμίρη και ο Γιάννης Παπακώστας, ενώ απείχε η Ιρις Αυδή.

Ερευνα θα διεξαχθεί για το τι συνέβη με τις εταιρίες «Νέρβιου Πάναμα ΑΕ» και «Ολύμπικ Σίπινγκ εντ Μάνατζμεν», οι οποίες αγόρασαν μετοχές μετρητοίς από τον «ΑΛΦΑ», τις οποίες την ίδια μέρα τις μεταβίβασαν στις εταιρίες «Manterlond» και «Interfinance».

Βέβαια, το καθεστώς αδιαφάνειας και παρένθετων προσώπων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν υπάρχει μόνο στον «ΑΛΦΑ», αλλά και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει. Είναι γνωστές οι περιπτώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών που κατέχουν όχι μόνο έναν αλλά και περισσότερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, παρά τα όσα ορίζουν οι σχετικοί νόμοι. Γι' αυτό και προκαλεί ερωτήματα η χτεσινή, επιλεκτική σε βάρος του «ΑΛΦΑ» απόφαση του ΕΣΡ, παρότι στηρίζεται - σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν - στις σχετικές διατάξεις του ισχύοντος νόμου. Γεγονός το οποίο συμπίπτει χρονικά με την προώθηση την περίοδο αυτή από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τη «συγκέντρωση» των ΜΜΕ και, στην πραγματικότητα, το άνοιγμα λεωφόρων για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, οι οποίοι θα μπορούν στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» να έχουν ανεξέλεγκτα όσα ΜΜΕ επιθυμούν χρησιμοποιώντας τη δημόσια περιουσία των συχνοτήτων.

Ο «AΛΦΑ» χτες το βράδυ μέσα από το κεντρικό του δελτίο ειδήσεων κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για τους «εκπροσώπους» τους στο ΕΣΡ. Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ δεν έχει κανέναν εκπρόσωπο στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το τελευταίο, μετά τη συμφωνία των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, δε σχηματίζεται πλέον με την υπόδειξη προσώπων από τα κόμματα, όπως γινόταν με την προηγούμενη σύνθεσή του.

Ο «ΑΛΦΑ» μετά την επιβολή του προστίμου εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά και προφανή αποτυχία του ΕΣΡ να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο και στην εξουσία που του έχουν ανατεθεί «κατά συνταγματική επιταγή». Θέτει ερωτήματα σε σχέση με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη συγκέντρωση, λέγοντας ότι είναι άξιο απορίας «κατά το χρόνο που επαναδιαμορφώνεται το νομικό πλαίσιο» να «επιλέγεται» ο «ΑΛΦΑ» για την άσκηση κυρωτικών «πειραματισμών», αναφορικά με «γεγονότα και στοιχεία» που είχε καταστήσει γνωστά στο ΕΣΡ πριν από τέσσερα χρόνια. Ο «ΑΛΦΑ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα προσφύγει στο ΣτΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λουκέτο» στον «Planet» (2007-02-14 00:00:00.0)
Νομοθετική ρύθμιση για αντικειμενική προβολή όλων των συνδυασμών (2006-08-31 00:00:00.0)
Στηρίζει την εργοδοσία του «Πλάνετ» (2005-12-21 00:00:00.0)
Ημέρα προστίμων (2005-09-14 00:00:00.0)
Χορηγήθηκαν άλλα πέντε πιστοποιητικά (2005-01-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ