Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Στην κόψη του ξυραφιού

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Η νίκη του FMLN με την Βιολέτα Μενχίβαρ στη δημαρχία του Σαν Σαλβαδόρ - όπου το Φαραμπούντο Μαρτί κυριαρχεί από το 1997 - που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, χτες, συνοδεύτηκε από πανηγυρισμούς αλλά και από βίαιες ταραχές οπαδών του κόμματος Αρένα, που σήμερα είναι στην κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών παραμένει ακόμη αμφισβητούμενο, με προβλέψεις και στατιστικές προβολές να δίνουν στο δεξιό Αρένα 34 έδρες και στο FMLN 32, παρότι η διαφορά τους είναι μόλις 0,3% (39,43% έναντι 39,13% με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων). Ο πολιτικός διχασμός της χώρας απεικονίζεται ανάγλυφα στο αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση του Αρένα, που θεωρείται η «στενότερη σύμμαχος» των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, δέχτηκε την Τρίτη πολλά βέλη κριτικής από την επιτροπή διεθνών παρατηρητών από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Γερμανία. Οι παρατηρητές κατήγγειλαν παραβιάσεις και παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία (οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Η εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους σε κάποιες περιοχές ήταν δυσανάλογα αυξημένη σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμού», υπήρξε «μαζική εσωτερική μετανάστευση προς συγκεκριμένους δήμους και κοινότητες», ενώ «εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους βρέθηκαν ανήλικοι, πεθαμένοι ή αλλοδαποί»...

Πέραν αυτών, συνέχισαν οι παρατηρητές, η εκλογική επιτροπή κατευθύνεται από γνωστό στέλεχος του κυβερνώντος Αρένα, ενώ διατυπώνονται πολλές αμφισβητήσεις και επισημαίνεται η παντελής έλλειψη δημοσίου ελέγχου, όσον αφορά την ιδιωτική εταιρία που διένειμε τις εκλογικές κάρτες. Οι παρατηρητές σημειώνουν ακόμη την «αντισυνταγματική»παρέμβαση του προέδρου Τόνι Σάκα στην εκλογική διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ