Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ
Δεύτερος γύρος «παζαριών»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Στη Βιέννη ξαναξεκινά σήμερα ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, με τη διαφορά πως επικεφαλής της αντιπροσωπείας από την Πρίστινα... χρίστηκε ο Χασίμ Θάτσι, αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης(!) και πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Η προκλητική επανεμφάνιση του Θάτσι, που ερμηνεύεται ως ένα από τα αποτελέσματα των ανακατατάξεων στη νέα «κυβέρνηση» με πρωθυπουργό τον Αγκίμ Τσέκου (επίσης πρώην στελέχους του ΟΥΤΣΕΚΑ), προκάλεσε τις αντιδράσεις του Βελιγραδίου. Ο Θάτσι δήλωσε χθες ότι θα απορρίψει οποιεσδήποτε προσπάθειες δημιουργίας εθνοτικά «καθαρών» δήμων και κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και αντ' αυτού θα πιέσει για ...«ενσωμάτωση» των μειονοτήτων στους «θεσμούς» του προτεκτοράτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, δεν είναι τόσο η ομάδα διαπραγματευτών του Αχτισαάρι, αλλά ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις συνομιλίες Φρανκ Ουίσνερ, που πιέζει για μία «συμφωνία» μέχρι το τέλος του μηνός, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι «οριζόντιοι» (μεταξύ σερβοκατοικούμενων κοινοτήτων) και «κάθετοι» (επικοινωνία αυτών με το Βελιγράδι) «δεσμοί» των περιοχών, όπου κατοικούν Σέρβοι και άλλες μειονότητες. Εάν τώρα κανείς συνυπολογίσει την προχτεσινή δήλωση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών πως τα Τίρανα «δε θα ανεχθούν το απαραβίαστο των συνόρων τους» με το Κοσσυφοπέδιο και το αλβανοκατοικούμενο τμήμα της ΠΓΔΜ εάν το Κοσσυφοπέδιο διχοτομηθεί, τότε ίσως οι πληροφορίες των σερβικών ΜΜΕ να έχουν κάποια βάση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ