Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης

Από τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στις συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου»

Associated Press

Από τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στις συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου»
ΚΙΤΟ - ΛΑ ΠΑΣ.-

Ολοένα και ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στο Εκουαδόρ καθώς ο πρόεδρος Αλφρέντο Παλάσιο εμφανίζεται αμετακίνητος όσον αφορά την υπογραφή της διμερούς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ (TLC), ενώ την ίδια στιγμή το λαϊκό κίνημα δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι τον οριστικό τερματισμό οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων για την TLC.

Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν «μέχρι τη στιγμή που η κυβέρνηση θα δηλώσει ότι αποσύρεται διά παντός από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δηλώνει ο Ουμπέρτο Τσολάνγο, ηγετικό στέλεχος της Γενικής Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνοτήτων -(CONAIE) προς το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Οι αποκλεισμοί δρόμων συνεχίζονται για πέμπτη μέρα και έχουν πια απλωθεί σε όλη τη χώρα, κυρίως τις επαρχίες του Αμαζονίου και των Ανδεων, όπου και η πρωτεύουσα Κίτο. Ηδη οι ελλείψεις τροφίμων και πρώτων υλών έχουν γίνει εμφανείς στην πρωτεύουσα. Αναλόγως και οι διαδηλώσεις από εργαζόμενους, αγρότες, ιθαγενείς, μικροπωλητές, μαθητές και φοιτητές για πέμπτη ημέρα συγκλονίζουν το Κίτο, το Γκουαγιακίλ και άλλες πόλεις.

Αυτός ο λαϊκός ξεσηκωμός για «αξιοπρέπεια, ανεξαρτησία και κυριαρχία» χαρακτηρίζεται από τον πρόεδρο Παλάσιο ως «σχεδιασμός για πραξικόπημα». Κατά τον Παλάσιο, το λαϊκό κίνημα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, να κονιορτοποιήσει την ενότητα και τη δημοκρατία, απειλώντας ακόμη και την ίδια την υπόσταση του Εκουαδόρ... Απειλές έμμεσες και από τις ΗΠΑ που κάνουν λόγο για «αποσταθεροποίηση» της περιοχής των Ανδεων.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ήταν σαφής: «Δεν πρόκειται ποτέ να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ για την TLC. Συμφωνία που στρέφεται ενάντια στο βολιβιάνικο λαό, αλλά και όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής».

Την ίδια στιγμή, ερωτώμενος για την κίνηση του Γενικού Εισαγγελέα να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους προηγούμενους προέδρους, χαρακτήρισε την καταστροφή που επέφεραν ως «συνωμοσία των ΗΠΑ προκειμένου να συρρικνωθούν όλες οι άμυνες της χώρας». Ο Γενικός Εισαγγελέας στρέφεται κατά του Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, του Χόρχε Κιρόγκα, του Κάρλος Μέσα για 44 συμφωνίες «ξεπουλήματος» των πόρων της χώρας στις πολυεθνικές. Ηδη έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες γενοκτονίας για τον Σάντσες ντε Λοσάδα, που τώρα ζει στις ΗΠΑ, αναφορικά με τους θανάτους - δολοφονίες κατά την εξέγερση του φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ