Τρίτη 21 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Λιμνοθάλασσα 250.000 στρέμματα

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της περιοχής

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στο Νομό Εβρου σε καλλιέργειες, στο ζωικό κεφάλαιο και στις υποδομές, που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ από τα πλημμυρικά φαινόμενα των ποταμών Εβρου, Αρδα και Ερυθροποτάμου έχουν σκεπαστεί με νερά 250.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων. Από αυτά τα 85.000 στρέμματα, που είναι σπαρμένα με σιτηρά, σπαράγγια και τριφύλλια, θα πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Οι καταστροφές είναι ολοκληρωτικές στο Τυχερό Εβρου, όπου καλλιεργούνται τα περισσότερα στρέμματα με σπαράγγια.

Στα 165.000 στρέμματα που πλημμύρισαν οι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να σπείρουν βαμβάκι, αραβόσιτο, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, πατάτες και κηπευτικά. Οι παραγωγοί του Εβρου εκφράζουν φόβους ότι τα νερά είναι πολλά και θα αργήσουν αρκετά να «τραβηχτούν», έτσι που δε θα προλάβουν αυτή την περίοδο να σπείρουν. Γεγονός που θα σημάνει την οικονομική καταστροφή πολλών εκατοντάδων αγροτικών νοικοκυριών.

Σημαντικές είναι οι καταστροφές και στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς έχουν πνιγεί 2.300 πρόβατα και κατσίκες, 203 βοοειδή, 350 γουρούνια και έχουν καταστραφεί 92 κυψέλες. Οσον αφορά τις υποδομές, έχουν καταστραφεί θερμοκήπια, γεωργικά μηχανήματα, μαντριά.

Από τον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθεί το ζωικό κεφάλαιο, ενώ από τα ΠΣΕΑ οι καταστροφές στις υποδομές.

Στο μεταξύ πτωτικές τάσεις συνέχιζε να παρουσιάζει και χτες η στάθμη των ποταμών στο Νομό Εβρου. Στο βόρειο τμήμα του νομού η στάθμη του Εβρου και του Αρδα έπεσε κάτω από τα όρια επικινδυνότητας, ενώ στο νότιο τμήμα βρίσκεται πλησίον του ορίου. Ταυτόχρονα, παρατηρείται και μερική υποχώρηση των υδάτων του ποταμού Εβρου από τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, ενώ ειδικές επιτροπές που έχουν συσταθεί από τη νομαρχία θα προχωρήσουν σταδιακά από σήμερα στην εκτίμηση των ζημιών σε επιχειρήσεις, οικίες, οικοσκευές κλπ.

Την καταβολή των αποζημιώσεων εντός τριών μηνών στους αγρότες και εντός δύο μηνών στους κτηνοτρόφους, από την υποβολή της σχετικής έκθεσης για τις ζημιές που υπέστησαν, εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρός, ο οποίος χτες επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στο Νομό Εβρου. Το ερώτημα που βάζουν όμως οι παραγωγοί του νομού είναι πότε θα αποσυρθούν τα νερά για να γίνει η υποβολή των εκθέσεων για αποζημιώσεις και το κυριότερο τι θα αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ στην περίπτωση που δεν προλάβουν οι αγρότες να σπείρουν τα χωράφια τους που έχουν καλυφθεί από τα νερά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ