Τρίτη 21 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία

Στη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε πληροφορίες που αφορούν το περιβάλλον, αναφέρονται δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που ενσωματώνουν στο εθνικό δίκαιο αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες και δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 327/Β/17-3-2006). Ειδικότερα πρόκειται:

Πρώτον: Για την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η κοινοτική οδηγία 2003/4/ΕΚ σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στις δημόσιες αρχές για παροχή πληροφοριών σχετικά με το Περιβάλλον. Σ' αυτήν προβλέπεται ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει δικαίωμα πρόσβασης στις περιβαλλοντικές πληροφορίες που κατέχονται από τις δημόσιες αρχές ή για λογαριασμό των δημόσιων αρχών χωρίς να επικαλείται την ύπαρξη έννομου συμφέροντος. Παράλληλα τίθενται προθεσμίες για την ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων, αλλά και δυνατότητα άσκησης ένδικων μέσων σε περίπτωση άρνησης των αρχών να χορηγήσουν τις πληροφορίες που τους ζητούνται.

Δεύτερο: Για την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η κοινοτική οδηγία 2003/73/ΕΚ με θέμα «...το Πρόγραμμα Ενημέρωσης και παροχής πληροφοριών προς τους καταναλωτές, σχετικά με την οικονομία καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) των προς εμπορία νέων επιβατηγών αυτοκινήτων». Με αυτήν προβλέπεται ότι οι εταιρίες εμπορίας αυτοκινήτων θα πρέπει υποχρεωτικά να δίνουν στους υποψήφιους αγοραστές πληροφορίες για την οικονομία καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όλων των νέων μοντέλων, με ειδικά φυλλάδια, ηλεκτρονικές πινακίδες κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ