Τρίτη 21 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπεραμύνεται του εγκλήματος ο Μπους

Στην τρίτη επέτειο της εισβολής, ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι έχει γίνει «πρόοδος» και εξήρε τις αιματηρές ισοπεδωτικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπεραμύνθηκε, όπως αναμενόταν, της εισβολής και της κατοχής του Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ομιλία του που συνέπεσε με την τρίτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου. Ο Μπους υποστήριξε ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος», παρά τις «βάρβαρες πράξεις βίας που σημειώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας».

Επίσης, εξήρε τις εγκληματικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων, αναφέροντας ως παράδειγμα «πραγματικής απελευθέρωσης» το Ταλ αλ Αφάρ που σχεδόν ισοπεδώθηκε. Την ίδια ώρα, βέβαια, εκτός από τους Ιρακινούς και τον υπόλοιπο κόσμο, ο Μπους δε φαίνεται να πείθει ούτε τον αμερικανικό λαό, που πλέον σε ποσοστό 65% διαφωνεί με την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ.

Από την άλλη, το «πρώην καλό παιδί» της Ουάσιγκτον και «υπηρεσιακός πρωθυπουργός» Ιγιάντ Αλάουι, σε δύο συνεντεύξεις του, επιμένει ότι το Ιράκ «βρίσκεται ήδη σε εμφύλιο, έστω και αν δεν είμαστε στο σημείο που δεν μπορεί να αποτραπεί κάτι». Ο Αλάουι μίλησε για «εθνοκάθαρση», για «παραστρατιωτικούς που ελέγχουν τη χώρα», για «μηδενική οικονομία» και προειδοποίησε ότι «η κρίση απειλεί ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Αντίθετα, ο Πρόεδρος Ταλαμπανί και ο πρωθυπουργός Τζαφάρι «τίμησαν» την επέτειο της εισβολής μιλώντας για πρόοδο και δημοκρατία. Χτες, σε δύο επιθέσεις κατά Ιρακινών αστυνομικών και στρατιωτών στη Χίλα και στη Χαουζία, σκοτώθηκαν 6 μέλη των σωμάτων ασφαλείας, ενώ στην Ντουλουίγια ξεκληρίστηκε άλλη μια οικογένεια από κατοχικά πυρά.

  • Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την εισβολή στο Ιράκ, η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει την κατοχή ότι «μεθοδεύει και το διαμελισμό της χώρας με πολιτικές και συνταγματικές ρυθμίσεις».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ