Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τη ΔΕΗ

Στα κοφτερά «δόντια» της κυβερνητικής ασυδοσίας έχουν πέσει οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται στην περιοχή των εργοστασίων και των ορυχείων της ΔΕΗ, στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πετύχει την ανάπτυξη της ΔΕΗ με όσο τη δυνατόν χαμηλότερο κόστος, αρπάζει τα χωράφια τους «κοψοχρονιά», αφήνοντας τους ανθρώπους αυτούς στο έλεος της μοίρας τους. Το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές ΓιώργοςΧουρμουζιάδης και ΑγγελοςΤζέκης, ζητά να ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα για την αποκατάσταση των κατοίκων της περιοχής.

Αναφερόμενοι στα γνωστά και οξυμένα προβλήματα της υπαίθρου - χαμηλά εισοδήματα, υψηλό κόστος παραγωγής, υγεία, παιδεία, πολιτισμό στο στάδιο της υπανάπτυξης - οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως «έχουν καταντήσει να είναι το μόνιμο χαρακτηριστικό της ελληνικής αγροτικής περιφέρειας». Σχετικά με την περιοχή της Πτολεμαΐδας, όμως - και συγκεκριμένα τα χωριά Κλιτός, Κούμανος, Προάστιο και Μαυροπηγή - υπογραμμίζουν πως εκεί «τα προβλήματα αυτά αποκτούν χαρακτήρα καταστροφής, γιατί ανατρέπουν όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής: Την εργασία, την παραγωγική σχέση των ανθρώπων με τη γη, την υγιεινή σχέση τους με το περιβάλλον και τις προοπτικές της νεολαίας για εργασία». Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν: «Στα χωριά αυτά το κράτος για να πετύχει την ανάπτυξη της ΔΕΗ με χαμηλό κόστος, απαλλοτριώνει τα χωράφια των κατοίκων με τιμές που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, ενώ τα χρήματα της απαλλοτρίωσης αργούν να καταβληθούν στους φτωχούς δικαιούχους».

«Η απαλλοτρίωση, βέβαια, δε συνεπάγεται μόνο στέρηση του μοναδικού εισοδήματος από φτωχούς αγρότες - υπογραμμίζεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ - αλλά και τον ξεριζωμό τους από τη γη, όπου παραδοσιακά ως εθνική παραγωγική δύναμη ανήκουν. Συνεπάγεται, ακόμα, την αναγκαστική απώλεια προοπτικής εργασίας ιδιαίτερα στους νέους, που παλιά προσλαμβάνονταν στη ΔΕΗ και τέλος, τη βίαιη μετατροπή ενός αγροτικού πληθυσμού σε "παρασιτικό" στοιχείο των πόλεων, όπου αναγκάζονται να μεταστεγαστούν, χωρίς η κυβέρνηση να δείχνει στοιχειώδη φροντίδα για την "τύχη" που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι αυτοί. Ετσι, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα ανεργίας, που δεν οδηγούν μόνο σημαντικά παραγωγικά στοιχεία σε τραγικούς κοινωνικούς αποκλεισμούς, αλλά τη νεολαία στην περιθωριοποίηση και την αναζήτηση παράνομων μορφών βιοτικής και ψυχολογικής συντήρησης, στον εφιαλτικό κόσμο των ουσιών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης:

  • Με ποια πολιτική σκέφτεται να αντιμετωπίσει αυτό το εθνικής σημασίας πρόβλημα;
  • Στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θα ληφθεί μέριμνα για τους κατοίκους της περιοχής;
  • Τι μέτρα θα προωθήσει η κυβέρνηση για να υπάρξουν εναλλακτικές μορφές εργασιακής αποκατάστασης των ανθρώπων αυτών που μένουν άκληροι;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ