Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΗΛΕΙΑΣ
«Θερίζει» ο περονόσπορος

Με ολική οικονομική καταστροφή απειλούνται πολλοί παραγωγοί του νομού Ηλείας, κυρίως στις περιοχές Ολυμπίας και Αμαλιάδας, εξαιτίας των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε ο περονόσπορος στις αμπελοκαλλιέργειες και τις σταφιδοκαλλιέργειές τους.

Χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί του νομού βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ο κίνδυνος να χάσουν τη στρεμματική ενίσχυση, αν δεν κατέβει το όριο στρεμματικής απόδοσης που έχει θέσει η ΕΕ (έχει οριστεί στα 210 κιλά για τη σταφίδα), είναι πλέον ορατός. Οσο για τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους, οι οποίες φτάνουν μέχρι και το 100%, δεν ξέρουν αν θα πάρουν ακόμα δραχμή ως αποζημίωση, αφού ο περονόσπορος δεν αποτελεί φυσική καταστροφή, την οποία και αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, αλλά καταστροφή από ασθένεια.

Ωστόσο, κλιμάκια γεωπόνων επισκέπτονται τις περιοχές, εξετάζουν το μέγεθος της ζημιάς και ενημερώνουν τους αγρότες. Ομως, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας (ΟΑΣΗ), διά στόματος του προέδρου της Χρ. Γιαννόπουλου: «Το κράτος έπρεπε να έχει φροντίσει, ώστε οι γεωπόνοι να παρακολουθούν από κοντά τις καλλιέργειες και να υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι να βρίσκονται κλεισμένοι στα γραφεία τους επιτελώντας διοικητικά καθήκοντα και να επισκέπτονται τους παραγωγούς, όταν υπάρχει πλέον έξαρση και ήδη έχουν προκληθεί τεράστιες καταστροφές».

«Μόνη σωτηρία για τους παραγωγούς είναι να κατέβουν τα "στρεμματιάτικα"» τόνισε ο Χρ. Γιαννόπουλος. Κάτι παρόμοιο εξάλλου είχε γίνει και πέρσι, όταν λόγω του καύσωνα το όριο της στρεμματικής απόδοσης είχε κατέβει στα 150 κιλά από 210. «Φέτος όμως η περίπτωση είναι διαφορετική, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, καθώς αλλού οι ζημιές είναι μεγαλύτερες και αλλού μικρότερες». Η ΟΑΣΗ, όπως δήλωσε, ζητά να γίνει «σχετική ρύθμιση με στρεμματικές αποδόσεις ανάλογα με τη ζημιά, ώστε να μη χάσουν οι παραγωγοί τα λεφτά της στρεμματικής ενίσχυσης». Παράλληλα, η ΟΑΣΗ ζητά να βρεθεί τρόπος αποζημίωσής τους και αν όντως αποδειχθεί ότι η εξάπλωση των ζημιών οφείλεται σε ελαττωματικά φάρμακα - όπως ακούστηκε από πολλούς - να αποζημιωθούν οι παραγωγοί με ευθύνη του κράτους από τις βιομηχανίες που τα παράγουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ