Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Ξεπούλημα - πρόκληση σε Κόκκαλη - Μυτιληναίο

Προσφέροντας ...χάντρες και καθρεφτάκια το δίδυμο Κόκκαλη - Μυτιληναίου,  βάζει «πόδι» σε προμήθειες εκατοντάδων δισ. δραχμών

Με μια ανακοίνωση λίγων γραμμών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικύρωσε και επίσημα το ξεπούλημα - κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, μόλις 4 δισ. δραχμές - της ΕΛΒΟ, στο γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία και ποικιλοτρόπως ευνοούμενο Σ. Κόκκαλη, ο οποίος είχε υποβάλει προσφορά από κοινού με τον Μυτιληναίο. Πρόκειται για σκάνδαλο πρώτης γραμμής, καθώς οι δύο μεγαλοεπιχειρηματίες, κυριολεκτικά από το τίποτα, γίνονται ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης, που στον προγραμματισμό της έχει παραγγελίες του ελληνικού δημοσίου εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών! Ανάμεσα στις κρατικές δουλιές, που μεταβιβάζονται μαζί με την επιχείρηση στους δύο ομίλους, είναι οι προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων με το νέου τύπου άρματος μάχης αξίας 600 δισ. δραχμών, οι παραγγελίες επίσης του στρατού οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και άλλες ανεκτέλεστες προμήθειες του δημοσίου προς την ΕΛΒΟ, δεκάδων ή και εκατοντάδων δισ. δραχμών. Χτες, εξάλλου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Θ. Πάγκαλου, ο πρώτος επανέλαβε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους...

Για το θέμα της ΕΛΒΟ, η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού. Αφού αναφέρεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ με την ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΙΝΤΡΑΚΟΜ - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ως πλειοδότριας, οι κυβερνώντες προβάλλουν τον ισχυρισμό για δήθεν υψηλό τίμημα (για το 43% των μετοχών της ΕΛΒΟ προσέφεραν 4,15 δισ. δραχμές), φτάνοντας στο σημείο- πρόκληση να το χαρακτηρίσουν «κατά πολύ υψηλότερο από την αποτίμηση της εταιρίας που πραγματοποίησε ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος»! Το υπουργείο, βέβαια, δεν μπαίνει στον κόπο να αναφέρει το ύψος της αποτίμησης της ΕΛΒΟ από τον... ανεξάρτητο σύμβουλο, ούτε ν' αναφέρει αν ο... ανεξάρτητος σύμβουλος, κατά την αποτίμησή της, έλαβε υπόψη τα εκατοντάδες δισ. παραγγελίες του ελληνικού δημοσίου προς την ΕΛΒΟ. Πολύ περισσότερο, αποσιωπά -όπως είναι φυσικό- τις σκοπιμότητες βάσει των οποίων ενεργούν οι περιβόητοι σύμβουλοι και το γεγονός ότι σε κάθε τους κίνηση αγνοούν και παραβλέπουν πλήρως ότι μονάδες όπως η ΕΛΒΟ προσφέρουν πολλαπλασιαστικές υπεραξίες και κέρδη, όταν σχεδόν μονοπωλιακά λειτουργούν με κρατικές παραγγελίες.

Με μόλις 4 δισ. δραχμές, που προσφέρουν για την ΕΛΒΟ οι επιχειρηματίες Κόκκαλης και Μυτιληναίος καταφέρνουν να βάλουν για τα καλά πόδι στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δραχμές. Προσφέροντας δηλαδή ...στραγάλια αποκτούν ένα χρυσωρυχείο. Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε για τη συμμετοχή της ΕΛΒΟ στη συμπαραγωγή του τύπου άρματος που θα επιλεγεί από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες. Η ΕΛΒΟ έχει επίσης ανεκτέλεστες παραγγελίες προς τον ελληνικό στρατό, τα αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ που ξεπερνούν τα 100 δισ. δραχμές και τα οποία αποτελούν πλέον την «προίκα» που θα πάρουν οι νέοι της ιδιοκτήτες.

Ο ΟΠΑΠ

Μέσα στο 2000 θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε για το θέμα αυτό με τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα γίνει με τη μέθοδο σαλαμοποίησής του, καθώς, όπως διευκρίνισε ο Γ. Παπαντωνίου, θα δοθεί σε ιδιώτες «ένα μικρό ποσοστό στην αρχή και μπορεί να προχωρήσουμε και σε νέες "δόσεις" μετοχοποίησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ