Τρίτη 28 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απόφαση προστασίας των τραπεζών

Προστασία στη ληστεία των τραπεζών με τα πανωτόκια παρέχει ο Αρειος Πάγος, καθώς το Α' Τμήμα με απόφασή του θεωρεί ότι είναι συνταγματική η λεηλασία των δανειοληπτών από τις (κρατικές, ημικρατικές και ιδιωτικές) τράπεζες.

Ετσι, χιλιάδες δανειολήπτες θα επιβαρυνθούν τελικά με διογκωμένα πανωτόκια, αφού το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου (εισηγητής ο αρεοπαγίτης Δ. Κανελλόπουλος) δέχτηκε ότι μέσα στους σκοπούς της εθνικής οικονομίας είναι και η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, γιατί οι τράπεζες της χώρας συγκεντρώνουν τη λαϊκή αποταμίευση και πιστοδοτούν επενδύσεις χάριν της εθνικής οικονομίας! Συνεπώς, σύμφωνα με την αρεοπαγίτικη απόφαση οι τράπεζες μπορούν να επιβάλλουν πανωτόκια, στις περιπτώσεις που φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις είχαν υπογράψει συμβάσεις δανεισμού πριν το Μάη του 1998, χωρίς γραπτή συμφωνία για τον ανατοκισμό.

Η πλευρά των δανειοληπτών είχε υποστηρίξει ότι είναι αντισυνταγματική η σχετική νομοθεσία για την επιβολή πανωτοκίων (νόμος 1083/1980 επί υπουργίας Εβερτ), με τον οποίο επιτράπηκε στις τράπεζες να εκτοκίζουν τους εν καταθέσει τόκους (πανωτόκια) από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τα πανωτόκια ξαναεμφανίζεται πάλι έντονα παρά τη λεγόμενη απόφαση - σταθμό της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 8/98, που δήθεν έλυνε το πρόβλημα με τα πανωτόκια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ