Τρίτη 28 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΑΓΝΟ»
«Φρέσκο» γάλα αλλά μεταχρονολογημένο!

Το γεγονός ότι το γάλα που πίνουμε, το λεγόμενο φρέσκο, μόνο τέτοιο δεν είναι - όταν πλέον τουλάχιστον η διάρκεια διατηρησιμότητας έχει φτάσει τις πέντε μέρες - είναι ένα το κρατούμενο. Στην περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ - τουλάχιστον σ' αυτή όπου έγιναν έλεγχοι - αποκαλύφτηκε μια ακόμα πτυχή της κερδοσκοπίας στο γάλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη μονάδα της βιομηχανίας ΑΓΝΟ στη Θεσσαλονίκη στις 24 Μάρτη, διαπιστώθηκε ότι κατά την τυποποίηση της κρέμας γάλακτος αναγραφόταν ημερομηνία συσκευασίας η 26η Μάρτη. Δηλαδή «έκλεβε» δύο μέρες. Ακόμα, την ίδια μέρα, στις 24 του μήνα, στα ψυγεία συντήρησης βρέθηκαν ποσότητες «φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος» διαφόρων συσκευασιών με ημερομηνία παστερίωσης «26 Μάρτη», πράγμα το οποίο υποδηλώνει ότι το ίδιο έκανε και στο γάλα. Συνολικά οι ποσότητες με μεταχρονολογημένες συσκευασίες που βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν ανέρχονται σε 62,2 τόνους, ενώ αναμένεται η σύνταξη της έκθεσης των επιθεωρητών για την παραπομπή της επιχείρησης στις δικαστικές αρχές και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Η περίπτωση της ΑΓΝΟ - έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που έχουν έρθει κατά καιρούς στην επιφάνεια, αλλά και όσες δεν έχουν γίνει γνωστές - αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι για το κεφάλαιο η μεγιστοποίηση του κέρδους προηγείται της ασφάλειας και της υγείας των καταναλωτών. Οτι η «ελεύθερη αγορά» συμβαδίζει με την αισχροκέρδεια και την επικίνδυνη επιχειρηματική ασυδοσία. Βέβαια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, επιχείρησε να αξιοποιήσει δημαγωγικά το νέο περιστατικό ωμής αισχροκέρδειας, με τον υφυπουργό να λεονταρίζει ότι «ελεύθερη αγορά δε σημαίνει ασύδοτη αγορά»! Είναι όμως φανερό, ότι οι μηχανισμοί της «ελεύθερης αγοράς» δεν έχουν καμία σχέση με τα μέτρα και τις πολιτικές που θα μπορούσαν να βάλουν φρένο στους κάθε λογής κερδοσκόπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ