Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Μικρή συμμετοχή και απογοήτευση λίγο πριν την έναρξη

Την «παγκοσμιοποίηση »καθίζουν, χωρίς εμβαθύνσεις και στιγματισμό ενόχων, στο εδώλιο για την ενίσχυση της φτώχειας

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενόψει των διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης

ΓΕΝΕΥΗ.-

Σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες αρχίζει, αύριο, στην ελβετική πρωτεύουσα η σύνοδος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη φτώχεια. Είναι η δεύτερη σύνοδος του ΟΗΕ με τέτοιο θέμα, η οποία, αντίθετα από την πρώτη «Κοινωνική Σύνοδο», που πραγματοποιήθηκε το 1995 στην Κοπεγχάγη, αναμένεται να «τιμηθεί» από λίγους αρχηγούς κρατών, κυρίως κρατών που μαστίζονται από τη φτώχεια και έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντίθετα, με την απουσία τους, τα περισσότερα ισχυρά κράτη αποδεικνύουν το πραγματικό τους πρόσωπο και το πόσο ενδιαφέρονται για τις χείριστες συνθήκες, υπό τις οποίες ζουν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας.

Τη Δευτέρα το πρωί αρχίζει, στη δεύτερη έδρα του ΟΗΕ, η «Κοινωνική Σύνοδος», η οποία ακολουθώντας το παράδειγμα της Κοπεγχάγης, είναι η δεύτερη, στην ιστορία του Οργανισμού, σύνοδος του σώματος της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται εκτός της επίσημης έδρας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν, μόλις, 20 αρχηγοί κρατών, κυρίως από την Αφρική, και 94 εθνικές αντιπροσωπείες, δηλαδή λιγότερες από τις μισές του συνόλου των 186 χωρών μελών της Γενικής Συνέλευσης. Αντίθετα, το 1995, στην Κοπεγχάγη είχαν μεταβεί 117 αρχηγοί κρατών.

Την απογοήτευσή τους δεν μπόρεσαν να κρύψουν ούτε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Τέο Μπεν Γκουριράμπ, αλλά ούτε και ο Χουάν Σομάβια, νυν γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας και ένας από τους βασικούς εισηγητές της συνόδου του 1995. Και οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι, επί της ουσίας, καμία από τις αποφάσεις ή πρωτοβουλίες που είχαν υιοθετηθεί στην Κοπεγχάγη, δεν απέδωσε και πολλές δεν τέθηκαν, καν, σε εφαρμογή. Αντίθετα, ο αριθμός των συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, δηλαδή με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, έφθασε το 1,2 δισεκατομμύρια από 1 δισεκατομμύριο.

Η πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φτώχειας, που είχε κυριαρχήσει στη σύνοδο του 1995, φαίνεται ότι δεν επικρατεί, πλέον, τουλάχιστον ανάμεσα σε ένα σημαντικό αριθμό αξιωματούχων του ΟΗΕ. Αντίθετα, αναμένεται, έστω και ρητορικά ή με άνευ ουσίας λεκτικές παρεμβάσεις, να χαρακτηριστεί η παγκοσμιοποίηση ως ένας από τους βασικότερους παράγοντες επιδείνωσης της φτώχειας.

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα οποία έχουν, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή από την ελβετική κυβέρνηση υπό το φόβο της δημιουργίας επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει δεκάδες οργανώσεις που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση και έχουν μεταβεί στη Γενεύη. Το πρώτο «δοκιμαστικό» των ελβετικών αρχών έρχεται ένα 24ωρο πριν από την έναρξη της συνόδου, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη διαδήλωση διαμαρτυρίας, που έχει προγραμματιστεί να περάσει και μπροστά από το κτίριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ