Κυριακή 2 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο δικτυακός τόπος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Το www.dimsi.gr παρέχει πολύτιμο υλικό σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο για ζητήματα που άπτονται των λαϊκών ελευθεριών και των εργατικών δικαιωμάτων

Στιμιότυπο από γιορτή για τα παιδιά των μεταναστών, με πρωτοβουλία Μαζικών Φορέων του 5ου - 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης στη Φοιτητική Εστία στα Πατήσια
Στιμιότυπο από γιορτή για τα παιδιά των μεταναστών, με πρωτοβουλία Μαζικών Φορέων του 5ου - 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης στη Φοιτητική Εστία στα Πατήσια
Πριν μερικούς μήνες ξεκίνησε τη λειτουργία του ο δικτυακός τόπος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Αλλο ένα πολύτιμο εργαλείο στη διαρκή μάχη για την προάσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Μια πρωτοβουλία που βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση από χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, δείχνοντας και τις μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης που υπάρχουν.

Με την προσπάθεια που γίνεται καθημερινά για τη βελτίωσή του, στο www.dimsi.gr μπορεί να διαβάσει κανείς όλες τις ανακοινώσεις και τα δελτία Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», να παρακολουθήσει όλα τα σημαντικά ζητήματα όπου παρενέβη η Κίνηση. Π.χ. για την απόσυρση του αντικομμουνιστικού μνημονίου και την πρωτοβουλία της οποίας ηγήθηκε για συλλογή υπογραφών με στόχο αυτήν ακριβώς την απόσυρση.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μελετήσει τη διακήρυξη βάσει της οποίας συστήθηκε και λειτουργεί η «Δημοκρατική Συσπείρωση», το πρώτο δηλαδή βήμα που κάνει όποιος θέλει να έρθει σε επαφή και να ενημερωθεί για τους σκοπούς της, όπως «η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η δραστηριοποίησή της για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας που απειλούνται, υπονομεύονται συστηματικά, συρρικνώνονται δραστικά».

Ακόμα στο κεντρικό μενού φιλοξενούνται διάφορες άλλες ενότητες θεμάτων όπως: Δημοσιεύματα, Επικαιρότητα, Καταστολή, Δημοκρατία στους τόπους δουλιάς, ΜΜΕ και Δημοκρατία, Μετανάστες, Μάθε τα δικαιώματά σου, Νομοθεσία, Φωτογραφικό Υλικό και Μικρές Ειδήσεις.

Ο Οδηγός που δημοσίευσε πρόσφατα η «Δημοκρατική Συσπείρωση»
Ο Οδηγός που δημοσίευσε πρόσφατα η «Δημοκρατική Συσπείρωση»
Χρειάζεται ακόμα δουλιά για να είναι όλες εμπλουτισμένες με τις τελευταίες εξελίξεις της επικαιρότητας, ωστόσο σε αρκετές υπάρχει ήδη σημαντικό υλικό. Π.χ. στην ενότητα «Δημοσιεύματα» βρίσκονται οι θέσεις της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για το ευρωένταλμα, όπου με τρόπο περιεκτικό και κατανοητό αναπτύσσονται όλες οι σημαντικές πλευρές του ζητήματος.

΄Η στην ενότητα «Νομοθεσία» παρουσιάζεται ολόκληρος ο σχετικός νόμος («Ν. 3251/2004 Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τροποποίηση του Ν. 2928/2001 για τις εγκληματικές οργανώσεις και άλλες διατάξεις»). Οπως επίσης βρίσκουμε τον 2472/1997, για την «προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις» (έτσι τιτλοφορήθηκε ευφημιστικά από την τότε κυβέρνηση). ΄Η αποφάσεις της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» για το καθεστώς λειτουργίας των καμερών παρακολούθησης και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων εργαζομένων.

Οδηγός

Στο δικτυακό τόπο της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ξεχωριστή - κυριολεκτικά και μεταφορικά - ενότητα αποτελεί ο «Οδηγός του πολίτη ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία». Τον Οδηγό αυτό, με τίτλο «Μάθε - πάλεψε για τα δικαιώματά σου», επιμελήθηκε η ομάδα των νομικών της Κίνησης και τον προλογίζουν οι καθηγητές Γ. - Α. Μαγκάκης και Ι. Μανωλεδάκης. Πρόκειται για μια συμβολή στην προσπάθεια ο καθένας να γνωρίζει καλύτερα τα δικαιώματά του και κυρίως να αντιδρά ατομικά και κυρίως συλλογικά απέναντι στις αυθαιρεσίες των κατασταλτικών μηχανισμών.

Διεξάγεται ήδη μεγάλη προσπάθεια το κείμενο να διανεμηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλιάς, σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους. Η «ανάρτησή» του και στις ιστοσελίδες οπωσδήποτε δίνει τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους ενδιαφερόμενους να τον εντοπίσουν, να τον μελετήσουν και να ενημερωθούν σχετικά με:

  • Ποιες αλλαγές έγιναν τα τελευταία χρόνια στο θεσμικό πλαίσιο, ποιες συμφωνίες, ποιοι νέοι νόμοι περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Πώς αναπτύχθηκαν και διευρύνθηκαν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής στη χώρα. Πώς μας περικυκλώνουν κάμερες παρακολούθησης. Πώς ποινικοποιούνται οι λαϊκοί αγώνες και εντείνεται η αστυνομοκρατία.
  • Ποια στάση επιβάλλεται απέναντι στους μηχανισμούς καταστολής, στους αστυνομικούς ελέγχους (στοιχείων, ταυτότητας, σωματικούς, τσάντας, τροχοφόρου). Πώς αντιμετωπίζεται η κλήση στο αστυνομικό τμήμα. Τι γίνεται σε περίπτωση προσαγωγής και σύλληψης, ειδικά σε περίπτωση σύλληψης ύστερα από κάποια κινητοποίηση ή κατά την αφισοκόλληση και τη διακίνηση πολιτικού υλικού.
  • Τι ρόλο παίζουν άλλοι μηχανισμοί, όπως η Δημοτική Αστυνομία, οι ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας, το κεντρικό και τα τοπικά «Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας», οι «εθελοντές αστυνομικοί».
  • Τι σημαίνει και πώς πρέπει να αντιδρούμε στις παρακολουθήσεις των εργασιακών χωρών με κλειστά κυκλώματα. ΄Η τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών κλήσεων και λοιπών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
  • Και, τέλος, ποια πολιτική εξυπηρετεί η λειτουργία και επέκταση όλων αυτών των μηχανισμών.
Θα έχει συμβολή

Η λειτουργία, η διάδοση της ύπαρξης, η χρήση αυτού του δικτυακού τόπου ως καθημερινού εργαλείου για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό άνθρωπο, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη πολλών άμεσων στόχων πάλης που έχει θέσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση». Οπως:

  • Να καταργηθεί ο τρομονόμος, ο ευρωτρομονόμος, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
  • Να αποκαθηλωθούν οι κάμερες παρακολούθησης και καταγραφής.
  • Να διαλυθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι που κυρώνουν αντιδημοκρατικές διεθνείς συμφωνίες. Ενδεικτικά: Σένγκεν, Ευρωπόλ, ν. 2514/1997 (σύμβαση εφαρμογής συμφωνίας Σένγκεν), ν. 2804/2000 (συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις), ν. 2926/2001 (αστυνομική και αντιτρομοκρατική συνεργασία με Τουρκία), ν. 2383/1996 (αστυνομική συνεργασία με Ισραήλ).
  • Να αποσυρθεί η υπογραφή της χώρας μας και να μην κυρωθούν με νόμο συμφωνίες, όπως: Οι συμφωνίες έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ, το Μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, η συμφωνία - πλαίσιο της ΕΕ του 2000 και τα σχετικά πρωτόκολλα για ζητήματα δικαστικής συνδρομής.
  • Να μην ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία της ΕΕ για την παρακολούθηση των τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
  • Να μην επικυρωθεί και να αποσυρθεί η χώρα μας από τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της τρομοκρατίας.
  • Να καταγγελθούν από τη χώρα μας το Πρόγραμμα της Χάγης και οι λοιπές συναφείς αντιτρομοκρατικές πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ.
  • Να αποσυρθεί το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Βρίσκει ήδη ανταπόκριση

Κάθε δικτυακός τόπος λίγο - πολύ κρίνεται από τη λεγόμενη επισκεψιμότητά του. Δηλαδή το πόσοι χρήστες του διαδικτύου ανατρέχουν σε αυτόν για να ψάξουν, να ενημερωθούν σχετικά με τα ζητήματα όπου επικεντρώνει το ενδιαφέρον του.

Απ' αυτήν την άποψη η λειτουργία του www.dimsi.gr κρίνεται ήδη επιτυχημένη. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι καθημερινά - κι ενώ δεν έχει γίνει ακόμα ευρέως γνωστή η ύπαρξη του κόμβου αυτού - τον επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι. Υπήρξαν δε και περίοδοι, όπως όταν δημοσιοποιήθηκε ο Οδηγός ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία ή όταν επρόκειτο να συζητηθεί το αντικομμουνιστικό μνημόνιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που οι επισκέπτες ήταν καθημερινά από δύο μέχρι και τρεις χιλιάδες.

Αλλη μια απόδειξη του πόσο μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν για παρέμβαση σε σημαντικά ζητήματα, άλλη μια απόδειξη του πόσοι πολλοί άνθρωποι με προοδευτικές ιδέες και ανησυχίες υπάρχουν, αισθανόμενοι την ανάγκη να ενημερωθούν έγκυρα, να πάρουν θέση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών.

Να σημειωθεί τέλος η δυνατότητα που δίνει η ιστοσελίδα κάθε ενδιαφερόμενος να δημιουργήσει (ατελώς φυσικά) τον δικό του «λογαριασμό» (η γνωστή στους νεότερους μέθοδος των «login»). Ετσι δίνοντας κάποια στοιχεία του και την ηλεκτρονική του διεύθυνση, θα μπορεί, σε λίγες βδομάδες από σήμερα και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να λαμβάνει όλες τις ανακοινώσεις και τα νέα για τις δραστηριότητες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Μέχρι τότε, και αν κάποιος επισκέπτης της ιστοσελίδας δε βρίσκει εκεί αυτό που αναζητά, μπορεί να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τους αρμόδιους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» μέσω μιας πιο παραδοσιακής οδού ...210-38.10.81 και 38.02.923.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ