Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Υποκριτική στάση για την «Ολυμπιακή»

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΑ εξέφρασαν ευρωβουλευτές του Κόμματος

Την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, εξέφρασαν χτες οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Γιώργος Τούσσας, Θανάσης Παφίλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ παραβρέθηκε στη διαδήλωση εργαζομένων της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ, για το επίμαχο θέμα της καταδίκης της Ελλάδας, για δήθεν παράνομες ενισχύσεις προς την ΟΑ. Την ίδια ώρα, χτες το πρωί, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Αερομεταφορών, εργαζόμενοι στις αερομεταφορές, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οδό Βασ. Σοφίας.

Με τη χτεσινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει δύο μήνες παράταση στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να «ανακτήσει από την ΟΑ κρατικές ενισχύσεις 161 εκατ. ευρώ». Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί με παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, με αίτημα την επιβολή επιπλέον χρηματικού προστίμου.

Στο μεταξύ, το θέμα της ΟΑ και η υπαγωγή της στο νόμο για τις ΔΕΚΟ θα απασχολήσει σήμερα τη Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ, όπως προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης.

Για το θέμα της ΟΑ και τη στάση των άλλων κομμάτων, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισήμανε: «Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί τα δύο αυτά κόμματα, στη βάση της ενιαίας στρατηγικής της ΕΕ, στηρίζουν και ψηφίσουν τις επιλογές του κεφαλαίου και ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα η ΟΑ και οι εργαζόμενοι. Η πρόταση του ΣΥΝ για λειτουργία της ΟΑ ως δημόσιας εταιρίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι αντιφατική, υπονομεύει τον αγώνα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και ταυτόχρονα διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και τις μαζικές απολύσεις».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και των άλλων πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου. Να κλιμακώσουν τους αγώνες τους για δημόσια «Ολυμπιακή», ενταγμένη σε έναν ενιαίο φορέα μεταφορών, που θα λειτουργεί προς όφελος του λαού. Να συντονιστούν και με τα άλλα τμήματα των εργαζομένων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που έρχονται και στα νέα αντεργατικά μέτρα για τα εργασιακά δικαιώματα και το ασφαλιστικό.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταλήγει με την επισήμανση: «Ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι της πλουτοκρατίας. Αερομεταφορές και γενικότερα τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα μεταφοράς και παραγωγής να γίνουν λαϊκή περιουσία, με λαϊκή εξουσία. Γι' αυτό χρειάζεται οι εργαζόμενοι να βγάλουν απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να συμβάλλουν για να αλλάξουν ριζικά τους συσχετισμούς δύναμης σε όλα τα επίπεδα. Να ενισχυθεί το ΚΚΕ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία».

Στην παραπάνω κατεύθυνση είναι επικεντρωμένο και το ψήφισμα διαμαρτυρίας που επέδωσαν χτες στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις αερομεταφορές. Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι η καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν, είναι εκβιαστική, μονομερής, προειλημμένη και στηριγμένη σε «καταγγελίες» ανταγωνιστών της ΟΑ, χωρίς καν να ελεγχθεί εάν ευσταθούν ή όχι.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Αερομεταφορών, καλούν τους εργαζόμενους στην ΟΑ, αλλά και γενικότερα, σε επαγρύπνηση και αγωνιστική επιφυλακή, για να χαράξουν μια γραμμή ριζικής αντίθεσης σ' αυτά που επιβάλλει η ΕΕ, στηριγμένη στις πολιτικές δυνάμεις και τις κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου, ώστε όλοι μαζί «να αντιπαλέψουμε αυτά τα σχέδια, να εμποδίσουμε την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες και να υπερασπιστούμε τα αναφαίρετα δικαιώματά μας».

Στο μεταξύ, η διοίκηση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», με αφορμή την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών για το μέλλον της εταιρίας, διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία στις Βρυξέλλες «ουδόλως επηρεάζει το πτητικό έργο» και προσθέτει ότι η εταιρία θα συνεχίσει να λειτουργεί εκτελώντας στο ακέραιο το πτητικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ