Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Στο διαδίκτυο τα στοιχεία κρατουμένων του Μαουτχάουζεν

ΒΙΕΝΝΗ.--

Στο διαδίκτυο θα δημοσιευτούν τα στοιχεία των χιλιάδων κρατουμένων του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν στην Αυστρία, που δημιούργησαν οι Γερμανοί ναζιστές τον Αύγουστο του 1938 και όπου πάνω από 206.000 κρατούμενοι βασανίστηκαν. Απ' αυτούς, 122.797 δολοφονήθηκαν στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν, ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες.

Τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα πρόσφατων ερευνών συνεργατών του Μουσείου του Μνημείου Αουσβιτς - Μπιρκενάου, όπου βρισκόταν το μεγαλύτερο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του ναζιστικού Τρίτου Ράιχ, οι οποίοι επεξεργάστηκαν σχεδόν 60.000 δελτία με προσωπικά στοιχεία κρατουμένων στο Μαουτχάουζεν, και πρόκειται να ετοιμάσουν έναν ηλεκτρονικό κατάλογο ονομάτων πρώην κρατουμένων.

Από τη μέχρι τώρα αξιολόγηση των στοιχείων, διαπιστώνεται πως επιτεύχθηκε η καταγραφή της «ιστορίας» των κρατουμένων στο ναζιστικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μουσείου στο Αουσβιτς - Μπιρκενάου, Γέρζι Μένσφελντ, ένας στους τρεις κρατούμενους στο Μαουτχάουζεν υπήρξε νωρίτερα κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς - Μπιρκενάου, όπου στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου θανατώθηκαν πάνω από 1,1 εκατομμύριο κρατούμενοι.

Κάθε χρόνο, στις 5 Μάη, μέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου, πραγματοποιούνται τελετές μνήμης των νεκρών του Μαουτχάουζεν, όπου το επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι αλλά και οι ελάχιστοι επιζώντες του. Φέτος, οι τελετές μνήμης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ