Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών

Η ανατροπή του σοσιαλισμού έφερε μαζί της στη Ρωσία την πλατιά εξάπλωση, ειδικά στις νέες γενιές, των ναρκωτικών. Σήμερα περίπου μισό εκατομμύριο Ρώσοι ναρκομανείς απευθύνονται για βοήθεια κάθε χρόνο στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. Με βάση τις δηλώσεις του Β. Τσερκάσοφ, επικεφαλής της «Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας ελέγχου της κυκλοφορίας των ναρκωτικών», οι ναρκομανείς στη Ρωσία ξεπερνούν σήμερα τα 1.800.000 άτομα, ενώ περίπου 6 εκατομμύρια έκαναν ή κάνουν περιοδικά χρήση ναρκωτικών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα ηλικίας 15 έως 30 χρόνων.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στη Ρωσία το 2005 από τα ναρκωτικά έφτασε τις 100 χιλιάδες, από 75 χιλιάδες που ήταν το 2004. Ο αριθμός ξεπερνάει πλέον κατά πολύ το σύνολο των νεκρών από τροχαία ατυχήματα και δολοφονίες. Ετσι για σύγκριση να αναφέρουμε ότι την ίδια χρονιά έγιναν 30 χιλιάδες δολοφονίες και 35 χιλιάδες θανατηφόρα τροχαία.

Προς τη Ρωσία κατευθύνονται 2 βασικά κανάλια ναρκωτικών από το εξωτερικό. Από το Αφγανιστάν και το γειτονικό του Τατζικιστάν προέρχονται τα λεγόμενα «φυσικά» ναρκωτικά, ενώ από τη Δυτική Ευρώπη τα συνθετικά ναρκωτικά.

Η ετήσια αύξηση της χρήσης και καλλιέργειας ναρκωτικών στη Ρωσία υπολογίζεται στο 25%, κάτι άλλωστε που φαίνεται και στην αύξηση του αριθμού των θανάτων από ναρκωτικά.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ