Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Λισαβόνα και το Πόρτο για να πάρουν μέρος στην εργατική διαδήλωση που κάλεσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας (CGTP).

Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν την κλιμάκωση μιας βδομάδας δράσης της CGTP όπου πραγματοποιήθηκαν απεργίες σε μια σειρά κλάδους, συσκέψεις και πικετοφορίες, ενώ την περασμένη Πέμπτη η Γραμματεία Νέων πραγματοποίησε δική της διαδήλωση.

Με συνθήματα όπως «εργασία ναι, ανεργία όχι» και «όχι στην ανασφάλεια, ναι στη σταθερότητα», οι διαδηλωτές αντιτίθενται στην ανεργία, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην ακρίβεια, στα σχέδια αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης που πλήττουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς, υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που δέχονται επίθεση τόσο από τους εργοδότες όσο και από την κυβέρνηση, και υπερασπίζουν το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, Υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Γενικός Γραμματέας της CGTP, Καρβάλιο ντα Σίλβα, κατήγγειλε τη βίαιη επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, στις ομιλίες τους οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους Γάλλους φοιτητές που κινητοποιούνται τις τελευταίες βδομάδες ενάντια στο νομοσχέδιο για την Πρώτη Απασχόληση.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προχωρά σε μια σειρά μέτρα λιτότητας, όπου μεταξύ άλλων έχει «παγώσει» τις μισθολογικές αυξήσεις και έχει αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ενώ ετοιμάζει και νέα αύξηση στα 68 χρόνια. Η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει στους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους της την πρόταση για τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση» της κοινωνικής ασφάλισης που επιδιώκει να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2007. Στο όνομα της βιωσιμότητας, προτείνει μια σειρά μέτρα μεταξύ των οποίων αλλαγή στα επιδόματα ανεργίας και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και επιβάρυνση του εργαζόμενου που επιθυμεί να βγει στην πρόωρη σύνταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ