Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιθέσεις - πρόκληση από τον ισραηλινό στρατό

Τραυματίας στη Γάζα από τη νέα έξαρση βίας του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων

Associated Press

Τραυματίας στη Γάζα από τη νέα έξαρση βίας του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Το ελικοδρόμιο που βρίσκεται στο προαύλιο του αρχηγείου της Παλαιστινιακής Αρχής στην παραλία της Λωρίδας της Γάζας ήταν ο στόχος χτεσινής ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής. Οι ισραηλινοί πύραυλοι άφησαν 2 αστυνομικούς τραυματίες και ένα τεράστιο κρατήρα. Κατά τον ισραηλινό στρατό, «η κίνηση στόχευε να δείξει ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες που γίνονται από παράπλευρες περιοχές κατά του Ισραήλ δε θα γίνουν ανεκτές».

Ουσιαστικά, έτσι, μειώνεται, επί του πρακτέου, η ικανότητα μετακίνησης των Παλαιστινίων αξιωματούχων (ήδη απαγορεύεται σε όσους υπουργούς - μέλη της «Χαμάς» ζουν στη Γάζα να εξέλθουν από αυτήν), ενώ υποσκάπτεται περαιτέρω το κύρος του προέδρου Αμπάς. Με την ίδια αιτιολογία, ισραηλινά τανκς έβαλλαν κατά στόχων στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας δύο σπίτια. Σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν 7, μεταξύ αυτών μία μητέρα και η κορούλα της. Το βράδυ της Δευτέρας, νεκρός από ισραηλινά πυρά έπεσε και ένας 15χρονος στην Καλάντια της Δ. Οχθης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της «Χαμάς», Μαχμούντ Ζαχάρ, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον καλεί να «παρέμβει και σε συνεργασία με το Κουαρτέτο να διασφαλίσει την επανάληψη των συνομιλιών με την παλαιστινιακή ηγεσία και τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση»...

Πρώτα δείγματα

Συνάντηση είχαν, χτες, ο επικεφαλής του «Καντίμα» που επικράτησε στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος. Οι Εχούντ Ολμέρτ και Αμίρ Περέτζ, αντιστοίχως, επιβεβαίωσαν ότι έχουν, ήδη, γίνει μυστικές επαφές μεταξύ των δύο κομμάτων, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ο Περέτζ, εντούτοις, κάλεσε τον Πρόεδρο Κατζάβ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ολμέρτ. Αυτός, από την πλευρά του, δήλωνε ότι στοχεύει να επιδιώξει μια κυβερνητική συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα.

«Πιστή αποτύπωση της κρίσης»

Την ικανοποίησή του για την αύξηση κατά μίας (από 2 σε 3), των εδρών που κατέχει στην 120μελή βουλή το «Μέτωπο για την Ισότητα και την Ειρήνη», όπου κορμός είναι το ΚΚ Ισραήλ, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΓ του Κόμματος. Υπογραμμίζεται ότι η επικράτηση του «Καντίμα», «ενός κόμματος που συμβολίζει επί της ουσίας το τέλος της πολιτικής, είναι σαφές ότι δεν αποτελεί λύση στην κρίση, αλλά αποδεικνύει το βάθος της».

Το ΚΚ Ισραήλ επισημαίνει ότι η πολιτική που έχει προαναγγείλει το «Καντίμα», είτε απέναντι στους Παλαιστινίους (μονομερείς μερικές αποχωρήσεις, επιπλέον προσαρτήσεις γης και εποικισμών κ.ά.) είτε απέναντι στον ισραηλινό λαό (ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές κλπ), θα οδηγήσει «σε καταστροφή». Ιδιαίτερα καθώς η ψήφος του ισραηλινού λαού έδειξε ότι «επιθυμεί την αποχώρηση από τα κατεχόμενα και την αλλαγή κατεύθυνσης στην εσωτερική οικονομική πολιτική, αφού ενισχύθηκαν κόμματα που, ασχέτως πραγματικών προθέσεων, προέταξαν τέτοιες θέσεις».

Τέλος, τονίζεται ότι το μεγάλο ποσοστό της αποχής εκφράζει «την έλλειψη εμπιστοσύνης στη δυνατότητα αλλαγής της πραγματικότητας και κατ' επέκταση την αποδυνάμωση του ισραηλινού δημοκρατικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ