Κυριακή 9 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Δικομματισμός και δυσαρέσκεια για το σύστημα

Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές

Από παλιότερη κινητοποίηση των κομμουνιστών της Ουγγαρίας
Από παλιότερη κινητοποίηση των κομμουνιστών της Ουγγαρίας
Κάτω από συνθήκες δικομματισμού, έντονου αντικομμουνισμού αλλά και αυξανόμενης δυσαρέσκειας για το υπάρχον σύστημα διεξάγονται σήμερα γενικές εκλογές στην Ουγγαρία.

Οι περίπου 8 εκατομμύρια Ούγγροι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν για τα επόμενα 4 χρόνια τα 386 μέλη του Γενικού Συμβουλίου, τα 176 μέλη που εκλέγονται από μονοεδρικές περιφέρειες και άλλα 58 μέλη που εκλέγονται άμεσα. Για να αντιπροσωπευτεί ένα κόμμα στο Κοινοβούλιο χρειάζεται να λάβει τουλάχιστον το 5% των ψήφων.

Στην Ουγγαρία υπάρχει ένα δικομματικό σύστημα, όπου ο λαός επιχειρείται να μπει στη λογική να διαλέξει ένα από τα δύο συντηρητικά κόμματα. Το 2002, το «Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» και ο σύμμαχός του «Συμμαχία των Ελεύθερων Δημοκρατών» κέρδισαν τις εκλογές, λαμβάνοντας 198 έδρες στο Κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση αποτελείται από την «Ουγγρική Λαϊκή Ενωση» και το «Φόρουμ των Ούγγρων Δημοκρατών» που κατέχουν 188 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» είναι ένα δεξιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που εφαρμόζει μια τυπική νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία, ενώ πρόσφατα προχώρησε στην πώληση του διεθνούς αεροδρομίου της Βουδαπέστης σε βρετανική εταιρία.

Η «Ουγγρική Λαϊκή Ενωση» είναι ένα συντηρητικό κόμμα που προσπαθεί να κερδίσει τις εκλογές, παρουσιάζοντας ένα αριστερό προσωπείο και χρησιμοποιώντας αριστερή φρασεολογία.

Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, παρ' όλες τις περιορισμένες νομικές, πολιτικές και οικονομικές δυνατότητες, αξιοποίησε την προεκλογική εκστρατεία για να προπαγανδίσει τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος στο λαό και να αποδείξει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ότι ο καπιταλισμός δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τη χώρα και το λαό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες εκλογές του 2002, το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα είχε λάβει το 2,2% ωστόσο, στις σημερινές εκλογές αποβλέπει σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στη χώρα, μετά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν έρθει μόνο αρνητικά αποτελέσματα για το λαό. Η ανεργία αυξάνεται, καταργούνται θέσεις εργασίας, το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και του υπόλοιπου λαού όλο και μεγαλώνει και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια οικογένειες βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τη δυσαρέσκεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και την αναζήτηση για εναλλακτικές λύσεις, κάτι που φαίνεται και από ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον προς το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα. Το κόμμα αυτό διεξάγει μια συνεπή πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, έχει οργανώσει καμπάνιες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, συγκεντρώνοντας 300.000 υπογραφές, και συνεχίζει την ταξική πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εργατών και εργαζομένων. Και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό είναι η μεγάλη εκτίμηση του λαού στο κόμμα που μένει σταθερό στις αρχές του τα τελευταία 17 χρόνια.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βουλευτικές εκλογές «στη σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία (2022-04-01 00:00:00.0)
Νίκη Ορμπαν και υποκρισία της ΕΕ (2018-04-11 00:00:00.0)
Οι κομμουνιστές της Ουγγαρίας αντιμέτωποι με τους νέους αντικομμουνιστικούς νόμους της ΕΕ και της αστικής τάξης (2013-05-30 00:00:00.0)
Εχουμε κοινό εχθρό το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό (2009-06-02 00:00:00.0)
Αποχωρεί από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (2009-04-28 00:00:00.0)
Ανοδος των συντηρητικών δυνάμεων (1998-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ