Κυριακή 9 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Σε συνθήκες αθλιότητας η πλειοψηφία

Αυξάνονται οι αυτοκτονίες αγροτών

Τρία ορόσημα, τρεις πρωτιές, σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα στην Ινδία. Οι αυτοκτονίες αγροτών ξεπέρασαν τις 400 στη Βιντάρμπα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Sensex πέρασε το «ψυχολογικό φράγμα» των 11.000 μονάδων. Και στη Βδομάδα Μόδας Lakme δόθηκαν άδειες διέλευσης σε 500 δημοσιογράφους. Τρία γεγονότα της ίδιας βδομάδας. Καθένα - έγραψε ο P. Sainath στην εφημερίδα «The Hindu» - συλλαμβάνει με εκπληκτικό όσο και παράδοξο τρόπο το πού πάει η σύγχρονη Ινδία. Η εικόνα που συνθέτουν παρουσιάζει ασύνδετους κόσμους. Από τη μια αυτοί που έχουν, και αυτοί που έχουν πιο πολλά, η επιδειξιομανία, η φαντασμαγορία. Από την άλλη οι φτωχοί, οι απελπισμένοι, οι κατεστραμμένοι.

Κατά τρόπο μάλλον αναμενόμενο, οι αυτοκτονίες στη Βιντάρμπα απασχόλησαν ελάχιστες εφημερίδες και ακόμα λιγότερους τηλεοπτικούς σταθμούς. Κι αυτό παρότι οι αυτοκτονίες σημειώθηκαν μόλις από τις 2 του Ιούνη του 2005 - κι αν κανείς μετρούσε τους θανάτους από το 2000, θα ανακάλυπτε ότι οι νεκροί αγρότες είναι, στην πραγματικότητα, χιλιάδες. Ασφαλώς υπήρξαν ορισμένες σπάνιες εξαιρέσεις στα μέσα ενημέρωσης, αλλά ήταν, ακριβώς, σπάνιες.

Πλέον οι αυτοκτονίες αγροτών φθάνουν, κατά μέσον όρο, τις τρεις τη μέρα - και αυξάνονται. Τα απονενοημένα διαβήματα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών, αλλά πολιτικών που εφαρμόστηκαν με ακραίο κυνισμό. Οφείλονται σε πολλαπλούς παράγοντες: Την υπερχρέωση λόγω του υψηλού κόστους του δανεισμού, τα εκρηγνυόμενα κόστη για τους αγρότες, τις κατακρημνιζόμενες τιμές των αγροτικών προϊόντων και την ολοκληρωτική απώλεια κάθε ελπίδας.

Η απώλεια της πίστης στο αύριο και η αύξηση των αυτοκτονιών εντάθηκαν από τον Οκτώβρη του 2005. Τότε, η κυβέρνηση του «Κογκρέσου», που υποσχόταν ότι θα εξασφάλιζε ευνοϊκές τιμές στους παραγωγούς βαμβακονημάτων - 2.700 ρουπίες τα εκατό κιλά - ανακοίνωσε ότι η καταβαλλόμενη τιμή θα είναι 1.700, ακριβώς χίλιες ρουπίες λιγότερες. Οι χρεοκοπίες πολλαπλασιάστηκαν εκθετικά μέσα σε μια μέρα.

Με 322 αυτοκτονίες από την 1η του Νοέμβρη, και 77 μόνο αυτό το Μάρτη, θα πίστευε κανείς ότι το θέμα θα βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα. Λάθος. Το «κραχ» στην ινδική επαρχία δεν αποτελεί θέμα συζήτησης, ούτε καν τυπικής κάλυψης, στα ΜΜΕ.

Ωστόσο, τα χρηματιστήρια και η Βδομάδα Μόδας βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα, το δίχως άλλο. Παρότι στο χρηματιστήριο επενδύσεις διαθέτει μόλις το 2% των νοικοκυριών στην Ινδία.

Οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που στάλθηκαν να καλύψουν την κρίση ξέρουν: Οι αυτοκτονίες των αγροτών είναι σύμπτωμα μιας πολύ βαθιάς, πολύ σοβαρής κρίσης. Στο Μουμπάι, μερικές βδομάδες πριν, κατεδαφίστηκαν 5.000 χαμόσπιτα. Πού θα πάνε οι κάτοικοί τους;

Η Εθνική Επιτροπή για τους Αγρότες παρουσίασε τον περασμένο Οκτώβρη μια έκθεση για τους αγρότες. Ηταν σοβαρή και περιείχε πληθώρα προτάσεων, μετά από συζητήσεις με αγρότες. Οι αγρότες ζήτησαν να εφαρμοστεί - αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να τη θάψει και να στείλει κι άλλες, κι άλλες «επιτροπές» στη Βιντάρμπα, για να «μελετήσει» ήδη γνωστά πράγματα...


Μπ. ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ